Már nem emelné a BKV-jegyek árát a főváros

Vágólapra másolva!
A főpolgármester és helyettesei ismét benyújtották a közgyűlésnek a BKV finanszírozására vonatkozó előterjesztésüket. Ebből kikerült a jegyáremelés lehetősége.
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor és György István főpolgármester-helyettesek újra benyújtották a BKV finanszírozására vonatkozó előterjesztésüket, így a múlt szerdára tervezett, elnapolt rendkívüli közgyűlés után a Fővárosi Közgyűlés január 25-ei ülésén döntés születhet a közlekedési vállalat működtetéséről.

A Budapest.hu-n olvasható, mellékletével együtt több mint 50 oldalas dokumentum több ponton is változott az egy héttel korábbi verzióhoz képest. Így a határozati javaslatok között megjelent, hogy a főváros nem akarja ritkítani a BKV-járatokat, kikerült viszont a jegyáremelés lehetősége. Az előterjesztés szerint ugyanis a jegyárbevételekkel fedezett költséghányad az 1990-ben mért 24 százalékos szinthez képest most 38 százalék, ami "kifejezetten jó". Az elhalasztott rendkívüli közgyűlésen legvégső esetben a tarifaemelésről dönthettek volna.

A jövő szerdán döntés születhet arról is, hogy a főváros 9 milliárdos tulajdonosi kölcsönt biztosít a cégnek április 30-ai visszafizetési határidővel, valamint további 6 milliárdos közszolgáltatási ellentételezést fizetnek a BKV-nak. Az előterjesztés bemutatja a BKV helyzetét, a megtett hatékonyságjavító intézkedéseket, és elemzi a fővárosi hatáskörben megtehető lépéseket is.