Vágólapra másolva!
Kétséges, hogy a Semmelweis Egyetem a jövő héten fel tudja-e állítani a köztársasági elnök doktori értekezésének elkészítését vizsgáló szakértői testületet.
Vágólapra másolva!

Az ügy kényes politikai volta miatt egymás után utasítják vissza a francia nyelvet is ismerő, a szakterületen járatos szakértők a Semmelweis Egyetem Schmitt Pál államfő doktori dolgozatának kivizsgálására szóló felkérését - írja a Népszabadság.

Az egyetem azonban arra törekszik, hogy a jövő héten megalakuljon a kompetens, független tagokból álló vizsgálóbizottság. A cikk szerint az Semmelweis Egyetemmel szemben a Magyar Tudományos Akadémia nem akarja sürgősen tisztázni az ügyet, az intézmény ugyanis közölte, az államfő doktorija "nem tudományos fokozat". Ugyanakkor a magyar nyelvű lexikonok a tudományos fokozatok között tartják számon az egyetemi doktori címeket. Az MTA azért is illetékes lenne az ügyben, mert az akadémiai törvény szerint az intézmény feladata "őrködni a tudományos közélet tisztaságán, a tudományos kutatás és a tudományos véleménynyilvánítás szabadságán".

Schmitt Pál csütörtökön azt nyilatkozta, ha az egyetemi vizsgálóbizottság megkérdezné doktori disszertációja ügyében, részt venne egy személyes meghallgatáson is. A köztársasági elnök közölte azt is, örül a Semmelweis Egyetem vizsgálatának plágiumgyanús disszertációja ügyében, mert az intézmény feladata "eldönteni a felmerült kérdéseket".

A plágiumügy

Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori értekezéséről a múlt héten a hvg.hu azt írta, felveti a plágium gyanúját, hogy nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató 1987-es tanulmányának szövegével. Schmitt Pál 1992-ben, a Testnevelési Egyetemen Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése címmel adta be 215 oldalas disszertációját, és a legjobb, summa cum laude minősítéssel kapott doktori címet. Csütörtökön a hvg.hu és az index.hu azt írta, hogy egy német kutatótól is átemelt több oldalt disszertációjába Schmitt Pál. A Testnevelési Egyetem jogutódja, a Semmelweis Egyetem időközben tényfeltáró bizottságot hozott létre, hogy kivizsgálja Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit.

Az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel Schmitt Pál azt mondta, 21 különböző forrásból dolgozott a doktori disszertációja megírásakor, a plágium szót pedig nem szívesen használja. Szerinte a legfontosabb minden ilyen jellegű dolgozat megírásakor a törzsanyag, amelyből a szerző dolgozik. A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának véleményétől azt várja, hogy pont kerül az ügy végére.

Az [origo] időközben kiderítette, hogy Schmitt egy olyan ötfős bizottság előtt védte meg szóban doktori értekezését, amelynek mind az öt tagja kötődött az 1990 és 2010 között épp a mostani köztársasági elnök által vezetett Magyar Olimpiai Bizottsághoz. (A plágiumügyről itt és itt olvashat részletesen.)