Szakrendelésről rendelésre módosítja az ellátást több rendelőben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium legújabb rendelettervezete, így a feladat ellátásához elég lehet rezidens vagy más szakvizsgával rendelkező orvos is. A május 1-től kötelező térségi várólista alapján pedig az is előfordulhat, hogy Óbudáról Gyöngyösre kell majd utazni egy sérvműtétre.

Hétfőn délig véleményezhető a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) legújabb, az egészségügyet alapjaiban újrarajzoló rendelettervezete, amelynek egyik eleme egy új szakmai kódrendszer, ami nem jelent mást, mint hogy februártól az ország összes fekvőbeteg-szakellátást biztosító intézményének és osztályának automatikusan lejár az addigi ÁNTSZ-engedélye - írta a Napi Gazdaság hétfőn.

Az új jogszabály a szintén a napokban közzétett szakmai minimumfeltételekkel egy időben lép hatályba, így az új regisztrációkhoz már az új szakmai minimumfeltételeket kell az osztályoknak teljesíteniük, különben nem kaphatnak ÁNTSZ-engedélyt, és nem juthatnak hozzá az OEP-finanszírozáshoz.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint az újraregisztrálás - azon kívül, hogy óriási zűrzavart okozhat, ami a betegekre nézve beláthatatlan következményekkel járhat - teljességgel összehasonlíthatatlanná teszi az ellátási teljesítményeket a régi szakmai kódokon alapuló értékekkel, különösen mivel sem naptári, sem finanszírozási évhez nem igazodik a változás.

A kódok és a minimumfeltételek egyidejű változtatása a jelenlegi ágyszámok átstrukturálódását, illetve csökkenését eredményezheti, indirekt hatásként csökkentve az intézményre jutó finanszírozás nagyságát is.

A lap szerint a tervezet egyetlen tollvonással megoldja a munkaerőhiányt az alapellátáshoz tartozó szakorvosi rendeléseknél azzal, hogy az elnevezést szakrendelésről rendelésre módosítja, így a feladat ellátásához elég lehet rezidens vagy más szakvizsgával rendelkező orvos is, mint ami a rendelő elvi profilja.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy május 1-től kötelező térségi várólista alapján pedig az is előfordulhat, hogy Óbudáról Gyöngyösre kell utazni egy sérvműtétre.