Jóváhagyták a svédek a Gripen-szerződés módosítását

2012.01.24. 6:48

A svéd kormány engedélyezte, hogy a magyar kormány tíz évvel meghosszabbítsa a Gripen-vadászgépek lízingjét - értesült a Népszabadság. A kormány bruttó 63 milliárd forint megtakarítását reméli a lépéstől.

Jóváhagyta és a múlt héten ratifikálta a svéd kormány a magyar Gripen-vadászgépek bérléséről szóló szerződés módosítását, amely szerint Magyarország további tíz évig fizeti a vadászgépek részleteit - írta a Népszabadság kedden.

A lapnak Sofia Karlberg, a Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökség (FXM) illetékese a szerződés részleteiről annyit mondott, hogy a Gripen-rendszer használatát tíz évvel hosszabbították meg, a szállítási és kiszolgálási feltételekkel együtt. Az eredeti szerződés 2015-ben járt volna le.

A magyar kormány elsősorban pénzügyi okokból kezdeményezte a svéd vadászgépek lízingjéről szóló szerződés módosítását, a futamidő 10 évvel történő meghosszabbítását. A Honvédelmi Minisztérium akkori közlése szerint ezzel 63 milliárd forintot takarítanak meg - emlékeztet a lap.

A Gripenek beszerzési értéke eléri a 340 milliárd forintot, ezt egészíti ki az 58 milliárd forintos pilótaképzési program, amelyet a kanadai kiképzőközponttól rendelt meg a honvédség. A hivatalos kormányzati adatok szerint a Gripen-lízing évi 30 milliárddal, a kiképzési program évi 2 milliárddal terheli a minisztérium büdzséjét - írta a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK