Orbán a Magyarország elleni eljárásokról tárgyal kedden Barrosóval

Vágólapra másolva!
A kötelezettségszegési eljárások múlt heti megindítása miatt utazik kedden Brüsszelbe Orbán Viktor. A miniszterelnök találkozik José Manuel Barrosóval, Herman Van Rompuyjel, és Martin Schulzcal is.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság által kifogásolt magyar törvényekről tárgyal kedden Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso mellett Orbán Viktor találkozik majd Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, Martin Schulzcal, az Európai Parlament új, szocialista párti elnökével, valamint Wilfried Martensszel, az Európai Néppárt vezetőjével is.

José Manuel Barroso a múlt kedden Strasbourgban jelentette be, hogy három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság. Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítanak. Barroso egyúttal jelezte azt is, hogy Orbán Viktor január 24-én Brüsszelbe látogat, tárgyalásukon pedig az említett témákról esik majd szó.

Pia Ahrenkilde Hansen, Barroso egyik szóvivője hétfői szokásos napi sajtótájékoztatóján, kérdésekre válaszolva kifejtette, azt reméli az Európai Bizottság, hogy José Manuel Barroso elnöknél kedden teendő látogatásán Orbán Viktor miniszterelnök megerősíti a kormány készségét arra, hogy közösen dolgozzanak a bizottság által az uniós és a magyar jogi szabályozás összhangjával kapcsolatban felvetett problémák orvoslásán.