Vágókép sem lehetett Lomnici Zoltán

Vágólapra másolva!
Azért kapott figyelmeztetést a Lomnici-anyag riportere, mert a felettesei utasítását követte - derül ki abból a levélből, amelyet a médiatanácsnak írt.
Vágólapra másolva!

"Ha másként nem megy, húzzál zsákot a Lomnici fejére, mert még vágóképben sem látszódhat a riportban" - ezt az utasítást kapta a feletteseitől a médiatanácsnak írt levele szerint a riporter, aki a botrányt kiváltó Lominici-anyagot készítette a Magyar Televízióban. A több hétig éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázs rendkívüli sajtótájékoztatón olvasott fel néhány részletet a levélből - számol be az hir24.hu.

Lomnici Zoltán főszervezője és házigazdája volt a rendezvénynek, amelyről a riport készült, így nem volt egyszerű megoldani, hogy egyetlen vágóképen se szerepeljen. Amikor a riporter ezt szóvá tette, a hir24.hu cikke szerint a következő választ kapta a felettesétől: "Most mondta a főnök a telefonban, hogy ennek így kell lennie. Oldd meg! Nem emlékszel Mádl temetésére? Amikor a köztársasági elnök karon fogva érkezett a temetésre Lomnicivel, és a vágóképben lement a délutáni híradóban? Élő (Élő Gábor, az MTI Hírcentrum akkori igazgatója - a szerk.) sikítófrászt kapott, és zengett a folyosó, úgy üvöltött, hogy szedjék ki ezt az embert a híradójából. Annak az adásnak a szerkesztője már nem "érte meg" az esti híradót. Te ugye nem erre pályázol?!"

A riporter leveléből kiderül az is, hogy három különböző jelentésben is beszámolt az esetről a főnökeinek, ennek ellenére Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója figyelmeztetésben részesítette, amelynek értelmében a jövőben szigorúan a felettesei utasítását kell követnie. A riporter elmondása szerint január óta már nem készíthet riportokat a híradónak, két másik munkakörben továbbra is dolgozik, de a szerződését nem hosszabbították meg.

Az MTI vezérigazgatója súlyos szakmai hibának tartotta, hogy december 3-án az MTV és a Duna Tv híradójában is kitakarták Lomnici Zoltán volt főbírót, ezért december 15-én menesztette Élő Gábort, az MTI Hírcentrum igazgatóját, és Papp Dánielt is felmentették az MTVA hír- és hírháttér főszerkesztősége főszerkesztői megbízatása alól.

Az után, hogy a december 3-i híradókban leadott bejátszásokban kitakarták a képről Lomnici Zoltán volt főbírót, vizsgálatot rendeltek el. Ennek eredményeképpen az MTI Hírcentrum főszerkesztő-helyettese és az MTVA három munkatársa már korábban vezérigazgatói figyelmeztetést kapott.

A Lomnici-ügy miatt kezdett éhségsztrájkot Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka, később - és azóta is - többen követték őket. Azt követelik, hogy távozzon posztjáról Böröcz István, az MTVA és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója is. A médiatanács nem vizsgálja az ügyet - arra hivatkozva, hogy nem tartozik a médiaszabályozás hatálya alá.