A magyar médiakorlátozás a legszigorúbb Európában, állítják Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság által felkért szakértők úgy látják, nem áll meg a kormány érvelése, amely szerint a magyar médiaszabályozás nem példátlan, hanem különböző elemei más európai országokban is megtalálhatók.
Vágólapra másolva!

A többi uniós országénál több korlátozó elemet lát a magyar médiaszabályozásban az a magas szintű szakértői munkacsoport, amelyet az Európai Bizottság hozott létre a médiaszabadság és a médiapluralizmus európai helyzetének megvizsgálására.

A munkacsoport szerdán Brüsszelben tartotta meg második ülését. Vaira Vike-Freiberga volt lett államfő, a testület vezetője újságíróknak elmondta: áttekintették azt a terjedelmes szakértői anyagot, amely azt elemzi, mennyire állja meg a helyét a magyar hatóságok állítása, miszerint a magyar szabályozás nem példátlan, hanem különböző elemei más európai országokban is megtalálhatók.

Az elemzés - amelyet a budapesti székhelyű Közép-európai Egyetem média- és kommunikációs tanulmányokkal foglalkozó központja készített különböző európai országok kutatóinak bevonásával - arra a következtetésre jutott, hogy a magyar hivatalos álláspont több esetben félreértelmezi a tényleges helyzetet.

Vika-Freiberga abban összegezte e szakértői megállapításokat, hogy a jogszabálycsomag összességét tekintve a magyar médiaszabályozásban több a korlátozás, mint bármely más európai uniós ország szabályozásában.

"Ezek a médiabefolyásolás olyan eszközei, amelyek miatt szűkülhet a szólásszabadság" - idézte Vika-Freibergát az ABC News amerikai hírtelevízió.