Megkapja a fővárosi pénzt a BKV

Vágólapra másolva!
Másfél órás vita után elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a főpolgármester előterjesztését a BKV megsegítéséről. A fővárosi közlekedési cég eszerint kilencmilliárd forint kölcsönt kap Budapesttől április végéig, illetve hatmilliárd forint tulajdonosi támogatást. Az ellenzék ezt csak átmeneti megoldásnak tartja, és a kormány segítségét sürgette, mert szerintük e nélkül "menthetetlenül csődbe megy a BKV". A képviselők arról is döntöttek, hogy 2014-től bevezetik az elektronikus jegyrendszert a BKV-nál.
Vágólapra másolva!

"Fogjunk össze a BKV megmentésére" - kérte a kormánypárti és ellenzéki képviselőket Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A képviselők többsége máfél órás vita után el is fogadta a főpolgármester és helyetteseinek előterjesztését a BKV megsegítéséről, ami azt jelenti, hogy a főváros 9 milliárd forintos tulajdonosi kölcsönt biztosít a cégnek április 30-ai visszafizetési határidővel, valamint további 6 milliárdos "közszolgáltatási ellentételezést" fizet a BKV-nak.

A képviselők az előterjesztések pontjairól egyenként szavaztak. A kilencmilliárdos hitel nyújtását 22 igen szavazattal és tíz ellenszavazattal fogadta el a közgyűlés, a javaslatot a Fidesz-KDNP mellett az LMP-s és jobbikos képviselők is megszavazták. A mostani döntés azt is jelenti, hogy a fővárosi intézményeknél tízszázalékos zárolást rendelt el a közgyűlés, ezt a javaslatot csak a Fidesz és a KDNP támogatta.

Tarlós István a közgyűlésen többször is kijelentette, hogy "nem szabad, hogy bárki is azt higgye, hogy a fővárosnak vannak szabad forrásai", vagyis a BKV-nak szüksége van emellett a kormány által tavaly zárolt 32 milliárd forintra. Tarlós István korábban többször is hangsúlyozta, hogy a kormányzati támogatás nélkül leállhat a BKV, mert a főváros nem tud a most megszavazott pénznél többet előteremteni.

A kormányra várva

A főpolgármester és a fővárosi Fidesz-KDNP frakció ezért folyamatosan egyeztet a kormánnyal a BKV helyzetéről. A budapesti Fidesz-KDNP Tarlós István vezetésével két héttel ezelőtt ötfős delegációt jelölt ki, hogy az tárgyaljon a BKV ügyében a kormánnyal. A főpolgármester ezután a frakció kérésére elhalasztotta a korábban összehívott rendkívüli közgyűlést, amelynek kifejezetten a BKV "kritikus helyzete" lett volna a témája.

Németh Zoltán, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője azt mondta, hogy a tárgyalódelegáció elkészítette és eljuttatta a kormányhoz a javaslatait, és várják a döntést. Hozzátette, bíznak a kormányban és abban, hogy közösen megfelelő megoldást találnak, amely tartós finanszírozást jelent, mert ez hiányzott az előző esztendőkben, évtizedekben. A frakcióvezető szerint a mostani közgyűlési előterjesztés alapvetően azt célozza, hogy a következő lejáró hitelt a BKV ki tudja fizetni, és jelezte, hogy a tízszázalékos intézményi zárolásokat "fájdalmas döntésnek" tartja.

A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kölcsön arra elég, hogy a január végén esedékes hiteltörlesztését ki tudja fizetni a BKV. A zárolásokról Tarlós István azt mondta: Budapest megpróbál még 20 milliárd forintot összeszedni több tételből, ennek egy része a most megszavazott 9 milliárdos kölcsön is, "a további lépések viszont akár iskolabezárásokhoz is vezethetnek, az oktatási szférát nagyon súlyosan érinthetik".

"Bűncselekménnyel határos a hitelnyújtás"

A mostani előterjesztést elutasító MSZP módosító indítványában azt javasolta, hogy a 9 milliárd forintot ne hitelként, hanem vissza nem térítendő támogatásként kapja, mert "azt nem tudja visszafizetni, ha a kormány nem nyúl a zsebébe" - mondta Horváth Csaba frakcióvezető. Horváth Csaba azt mondta, hogy az Állami Számvevőszék szerint "bűncselekménnyel határos", ha a kölcsönadó és a kölcsönvevő is tudja, hogy nem lehet a hitelt visszafizetni. "Most pontosan tudni, hogy ha a kormány nem fizeti ki a BKV támogatását, akkor a cég nem tudja majd visszafizetni a kilencmilliárd forintot" - mondta Horváth. Tarlós István a közgyűlésen visszautasította, hogy bűncselekményt jelentene a hitelnyújtás.

A Jobbik biztosítékot vár a kormánytól arra, hogy átutalja a BKV-nak a 32 milliárd forintos támogatást, amelyet még tavaly zárolt. Losonczy Pál jobbikos képviselő szerint ugyanis e nélkül "nemcsak a BKV, hanem Budapest is össze fog omlani, és a főváros után az egész ország". Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke szerint meggyőződtek arról, hogy Budapestnek nincsenek rejtett tartalékai, ezért felszólítja Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, Lázár Jánost, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét és Rogán Antal fideszes képviselőt, hogy ha mégis tudnak ilyenről, akkor álljanak elő ezekkel az adatokkal; ha pedig nem, akkor tegyenek meg mindent, hogy a kormány rövid időn belül rendezze a helyzetet.

"A BKV olyan, mint a futball"

Az LMP szerint a főpolgármester javaslatának elfogadása után "sem lehet látni a kiutat, a BKV menthetetlenül csődbe megy" - mondta Hanzély Ákos LMP-s képviselő. A fővárosi LMP a BKV-nak nyújtandó kilencmilliárdos rövid távú kölcsönt támogatja, a 10 százalékos intézményi zárolást azonban nem tartja megoldásnak a tömegközlekedési társaság problémáira. Az LMP azt javasolja, hogy a főváros hozzon létre egy "összbudapesti közlekedési kasszát", így egy helyre kerülnének a parkolásból, a jegyárakból és a majdani útdíjból befolyó bevételek, és ebből lehetne támogatni a BKV-t.

"Lassan olyan lesz a BKV, mint a futball, elkezd mindenki érteni hozzá" - jelentette ki a vita végén György István főpolgármester-helyettes. Szerinte a mostani vezetésnek kell helyreállítani a BKV finanszírozását, amely az elmúlt években az előző városvezetés alatt került "rossz pályára". "Amikor az MSZP azt kérdezi, hogy miből fizeti majd vissza a BKV a most kapott 9 milliárdot, akkor én azt kérdezem: az előző években felvett hiteleket mi a fészkes fenéből fizesse vissza?" - fogalmazott György István. A főpolgármester-helyettes szerint "most egyszerre kell megoldani a múlt, a jelen és a jövő problémáját".

Jön az elektronikus jegyrendszer

Nagy többséggel, a Jobbik-frakció tartózkodása mellett elfogadták a képviselők a BKV elektronikus díjfizetési rendszerére vonatkozó terveket is. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ igazgatója a szavazás előtt azt mondta, hogy a 2014-től életbe lépő új rendszer kialakításakor a legmodernebb technológiát használnák. Az előterjesztést vita és hozzászólás nélkül fogadták el a képviselők.

Mint arról korábban beszámoltunk, az eddigi papírjegyeket és -bérleteket elektronikus kártyák váltják fel 2014-től. Lesz időalapú jegy és érintésmentes bankkártyás fizetés, a bérletes utasok pedig otthonról, számítógépük mellől hosszabbíthatják meg bérletük érvényességét (az elektronikus jegyrendszerről itt olvashat).