Életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a Pécs Törvényszék első fokon a 2009-es pécsi egyetemi lövöldözés vádlottját szerdán. Gere Ákos legkorábban 30 év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.

A Bama.hu Baranya Megyei Online Hírportál élőben tudósít a szerdán reggel kilenc órakor kezdődött ítélethirdetésről. G. Ákos egyetemi hallgató a vád szerint 2009. november 26-án a pécsi egyetem biofizikai intézetében sportlövőpisztolyával megölte egy 19 éves csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, egy 36 éves laboránst és egy 54 éves asszisztenst. A Pécsi Törvényszék délután kihirdetett elsőfokú ítéletében életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte G. Ákost, aki legkorábban harminc év múlva bocsájtható feltételes szabadlábra.

A vád szerint G. Ákos előre kitervelte a gyilkosságot, készült rá, a visszahúzódó fiúnak korábban többször volt konfliktusa a csoporttársaival, és fenyegető kijelentéseket is tett. Az ügyész perbeszédében életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta G. Ákosra. Tárnoki Olga azt kérte, hogy a férfi legkorábban 30 év múlva kerülhessen feltételesen szabadlábra. Azt mondta, hogy e súlyos büntetést a Magyarországon példátlan cselekmény kiemelkedő tárgyi súlya indokolja.

A portál beszámolója szerint G. Ákos több volt egyetemi csoporttársa is megjelent a tárgyaláson, azok közül, akik ott voltak a lövöldözés helyszínén. A vádlottat kommandósok kísérték a tárgyalóterembe. Az ügyésznő a vádlottat jó tanulónak jellemezte, akinek komoly beilleszkedési nehézségei vannak, nem volt sok barátja, korábban sem, baráti társasága nem volt. Szerinte az is jellemző volt, hogy a vádlott, és új, gyógyszerészhallgató csoporttársai közt nem alakult ki semmilyen kapcsolat, a volt csoporttársak egyöntetű véleménye szerint erről csak G. Ákos tehetett.

Az ügyésznő a vádlott rasszista, idegenellenes, antiszemita megnyilvánulásait, megjegyzéseit is felsorolta, amelyekről a volt egyetemi csoporttársak közül többen is beszámoltak a bíróság előtt. Többször is érdeklődött a vádlott arról a volt csoporttársak tanúvallomása szerint, hogy mindenki ott lesz-e a lövöldözés napján a teremben, erről ugyancsak többen beszámoltak, valaki azt is megjegyezte, hogy furcsállta is, miért érdeklődik erről, hiszen korábban tudomása szerint erről sosem kérdezősködött. Dr. Tárnoki Olga azt is kiemelte, hogy az egyetemi lövöldöző vélhetően korábbi vélt vagy valós sérelmeiért kívánt megtorlást venni 2009 novemberében, a pécsi egyetem biofizikai intézetében.

A tragikus események több szemtanúja is úgy vallott, hogy G. Ákos a néhány perces lövöldözés közben mindvégig nyugodt, határozott, megfontolt, céltudatos volt, vagy legalábbis határozottan ilyennek tűnt. Ugyancsak erről szólt korábban az a takarítónő is, akit már a tanteremből kijövet lőtt meg.

A vád hidegfejű, kíméletlen gyilkosnak állította be G. Ákost, de ügyvédje szerint a rendkívül tisztességes, részletes és korrekt bírósági eljárásból egyértelműen kiderült, hogy egy hosszú ideje beteg, ám véleménye szerint nem megfelelően kezelt, és az életre tisztességgel nevelt fiúról van szó, akinek cselekménye neveltetésével éles ellentétben állt.

A lövöldözésről szóló összes [origo]-s cikket ezen a linken találja.