Lebuktak a hajókatasztrófa ál-áldozatát kerestető magyar csalók

elsüllyedt a Costa Concordia luxushajó, hajószerencsétlenség, baleset, olaszország,
Vágólapra másolva!
A Daily Mail szerint a magyar rendőrség letartóztatott egy háromtagú csoportot, amelynek tagjai hasznot akartak húzni a Costa Concordia luxushajó tragédiájából. A rendőröket az eltűntnek mondott személyek képviseletével megbízott ügyvéd értesítette. A BRFK az [origo] kérdésére azt válaszolta, hogy az ügyben őrizetbe vételre nem került sor.
Vágólapra másolva!

Háromfős magyar banda próbált meg hasznot húzni a Costa Concordia tragédiájából - írja szerdán a Daily Mail. A brit lap beszámolója szerint a túlélőket képviselő, magyar származású New York-i ügyvédet, Rónai Pétert kereste meg Magyarországról azzal egy magyar nő, hogy 38 éves lánya és annak ötéves gyereke is eltűnt a balesetben.

A csalást a Daily Mail szerint az ügyvéd fedezte fel. Az asszony ugyan nem tudta megmondani, hogy miért volt a lánya és az unokája a hajón, de arra biztatta Rónait, hogy kérdezze meg erről a lánya barátját.

Rónai Péter ezután fel is kereste a barátot, aki megerősítette a történteket, majd azt kérdezte az ügyvédtől, hogy mekkora kártérítésre számíthatnak. Másnap azonban a férfi már azt mondta, hogy a gyerek nem tűnt el, az ügyvéd ekkor kezdett el gyanakodni. Rónai az ABC-nek azt nyilatkozta, hogy innentől kezdve az eltűnési történten mindig módosítottak. Végül az ügyvéd rendőrökkel együtt elment a férfi lakására, és ott találta az ötéves kislányt is. Amikor megkérdezték tőle, hogy mikor látta utoljára az anyját, azt mondta, hogy aznap, és hintázni is voltak a játszótéren. Ezután az eltűntként megnevezett nő is előkerült. Azt állította, hogy ő is a hajón volt, és meg is sérült, amikor leugrott a fedélzetről.

A Daily Mail azt írja, hogy a nőt őrizetbe vette a magyar rendőrség, de csalási kísérletért csak pénzbüntetést kap majd. A BRFK az [origo]-nak mindössze annyit mondott, hogy az ügyben a X. kerületi Rendőrkapitányság csalás kísérlete miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, és jelenleg a tanúkihallgatások zajlanak. A BRFK az [origo] kérdésére azt válaszolta, hogy az ügyben őrizetbe vételre nem került sor.

A Külügyminisztérium hétfőn arról számolt be, hogy kérdésessé vált egy eltűnt magyar nőre vonatkozó bejelentés hitelessége. A közleményük szerint a bejelentést tevő személyről kiderült, hogy egy három éve elhunyt személy adatait adta meg sajátjaként a bejelentéskor. Az [origo]-nak Tóth József, a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője kedden azt mondta, hogy azért vált gyanússá a bejelentést tevő nő, mert nem ment el a hatóságokkal megbeszélt találkozóira.

A Külügyminisztérium közölte azt is, hogy vizsgálja az ügyet, indokolt esetben feljelentést is hajlandók tenni a hamis adatokkal szolgáló bejelentő ellen.