Tárki: Tovább csökkent a kormánypártok előnye

Vágólapra másolva!
Januárban is folytatódott a Fidesz-KDNP támogatottságának csökkenése, ennek ellenére még mindig a kormánypártokra szavaznának a legtöbben egy most vasárnapi választáson - derül ki a Tárki legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

Nem történt lényegi változás a pártok támogatottsága terén, folyamatosan csökkenő mértékben, de továbbra is vezet a Fidesz-KDNP, ugyanakkor minden második választópolgár továbbra sem tudja vagy nem árulja el, hogy kire szavazna - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet januári pártpreferencia-kutatásából.

Decemberben a kormánypártokat a teljes népesség 19 százaléka, januárban pedig 18 százaléka választotta volna egy épp esedékes parlamenti választáson, míg az MSZP szavazótábora decemberben 12, januárban pedig 11 százalékon állt. Azok aránya sem változott, akikről nem lehet tudni, hogy kire szavaznának: decemberben a választópolgárok 51 százaléka, januárban pedig 50 százaléka bizonytalan vagy nem árulja el pártválasztását. A pártválasztók körében sem történtek jelentős mértékű elmozdulások: a kormánypártok támogatottsága a decemberi 40 százalékról januárra 37 százalékra, míg az MSZP-szavazók részesedése 25 százalékről 23-ra csökkent.

Lényegében nem változott a Jobbik támogatottsága sem a teljes népességen belül, sem pedig a pártválasztók között. Az LMP szavazótábora a teljes népességen belül decemberben és januárban egyaránt 4 százalék, míg a pártválasztók körében 8-ról 9 százalékra emelkedett. A parlamenten kívüli Demokratikus Koalíció is megőrizte támogatottságát: a teljes népességen belül decemberben és januárban is 2-2 százalék, a pártválasztók között pedig 4-4 százalék a párt szimpatizánsainak aránya.