Új pályázat a Széll Kálmán tér rendezésére

Vágólapra másolva!
A jövő év elején meg kell kezdeni a munkálatokat ahhoz, hogy végezzenek az uniós, illetve az állami támogatási szerződésben meghatározott határidőre a Széll Kálmán tér rendezésével és a budai fonódó villamospályák kiépítésével - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Júniusig le kell bonyolítani a Széll Kálmán tér rendezésére, illetve a budai fonódó villamos új pályaszakaszainak kiépítésére vonatkozó műszaki, építészeti pályázatokat, hogy az eredmények alapján még az idén lefolytathassák az engedélyezési eljárást és a kivitelezői tendert - írta a Népszabadság.

Az építési munkát a jövő év elején meg kell kezdeni ahhoz, hogy az uniós, illetve állami támogatási szerződésben meghatározott 2015. végi határidőre végezzenek. A lapnak Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója elmondta, a pályáknak erre a határidőre nem csupán késznek kell lenniük, hanem üzemelniük is kell, különben bezárul az uniós forrás, és ellehetetlenül mindkét projekt.

Ehhez az szükséges, hogy a térnél összeérő három, építési hatóságként is érintett önkormányzattal - I., II. és XII. kerület - gyorsan meg lehessen állapodni az engedélyezési tervek részleteiről. A nemzeti fejlesztési tárca arra kérte a projektgazda BKK-t, hogy fél éven belül szerezzen be minden érintett önkormányzattól egy hozzájárulási nyilatkozatot.

A lap emlékeztet arra, hogy a tér átalakítását célzó koncepciópályázat győztes terve szerint egyebek mellett a 18-as villamos végállomását kitolnák a Hűvösvölgybe, a fogaskerekű a Budapest Szállótól normál villamosként érkezne a Széll Kálmán térre, amelynek közepén minőségi "találkahelyet" alakítanának ki, közösségi funkciókat befogadó pontokkal, zöld térrészletekkel, szökőkúttal. Egy szintre hoznák a síneket, a megállókat és a járdákat, díszkövet kapna a Várfok utca, és a buszok elterelésével sétálóutcává alakítanák a Csaba utcát.

A teljes budai fonódó kiépítésére és a tér átalakítására vonatkozó komplex műszaki tervpályázatot még tavasszal kiírják. A BKK legalább fél tucat iroda jelentkezésére számít.