Pár nap alatt lebuktathatná Schmittet a plágiumbizottság

Schmitt Pál köztársasági elnök, plágiumvád
Vágólapra másolva!
A megadott két hónapnál sokkal rövidebb idő alatt is kideríthetné a Schmitt Pál dolgozatát március végéig vizsgáló bizottság, plagizált-e disszertációjában az államfő - állítják az [origo] által megkérdezett szakértők. A Debreceni Egyetem 2009-es plágiumügyét néhány nap alatt zárta le az intézmény. Az államfő dolgozatát vizsgáló testületbe önként jelentkező, de be nem kerülő professzor azt mondta az [origo]-nak: akár egy nap alatt is el lehetne dönteni, plagizált-e az államfő.
Vágólapra másolva!

"Pofonegyszerű a dolog: bekezdésről bekezdésre össze kell hasonlítani a a forrásszöveget a plágiumgyanús művel" - mondta az [origo]-nak Hadas Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem szociológusa arról, szerinte hogyan lehet vizsgálni Schmitt Pál doktori disszertációját. A sportszociológiával is foglalkozó egyetemi tanár, aki a Corvinus Egyetem doktori iskolájában is oktat, a héten önként jelentkezett a Semmelweis Egyetem rektoránál és dékánjánál, hogy részt venne Schmitt Pál disszertációjának vizsgálatában, de nem kapott választ az egyetemtől, úgy látja: egy "két-háromszáz oldalas mű esetében ez az összehasonlító munka akár egy nap alatt is elvégezhető", mert csak fordítani kell, és megnézni, mekkora az átfedés a két szövegben. A vizsgálat lehetséges eredményéről azt mondta: néhány oldalas plágiumért is szigorúan szokott büntetni minden intézmény.

Hadas Miklós felidézte: "Bírálóként a Corvinuson egy-két évvel ezelőtt elégtelent adtam egy ötvenoldalas kiváló szakdolgozatra, amelyben négyoldalnyi plagizált szöveg volt egy neves szerzőtől". Hozzátette, már szemináriumokon buktat azért, ha egy dolgozatban "a legcsekélyebb szándékos plagizálást" nyomát megtalálja.

A Semmelweis Egyetem két hónap adott egy tényfeltáró bizottságnak, hogy vizsgálja meg, Schmitt Pál tényleg egy bolgár és egy német tudós tanulmányaiból ollózta-e össze 1992-es kisdoktori disszertációját, a testületnek március 28-ig kell elkészítenie a jelentését. A vizsgálatot csak két hét után rendelte el Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja.

A Hvg.hu két hete számolt be arról, hogy Schmitt 1992-ben megvédett 215 oldalas kisdoktori disszertációjából - amely az újkori olimpiai játékok programját elemzi - 180 oldal szinte szóról szóra megegyezik Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy francia nyelvű tanulmányának a szövegével, további 18 oldalt pedig az Index szerint Klaus Heinemann német tudós munkájának fordítása teszi ki. Az értekezésben nincs részletes hivatkozásjegyzék, amelyből kiderülne, hogy a szerző egy az egyben átvett mások munkáiból részeket. Az államfő visszautasította, hogy plagizált volna, és múlt heti rádiónyilatkozatában arról beszélt, hogy 21 különböző forrásból írta dolgozatát, "köztük a bolgár szerző könyve is", és 35 oldalnyi saját következtetést írt az anyagok alapján.

"Az ügy nem látszik túl bonyolultnak"

Az ötfős vizsgálóbizottságban, amelynek összetételét az egyetem március végéig titkosan kezeli, helyet kapott a nyelvekhez, a joghoz, a sporthoz és a társadalomtudományokhoz értő szakember is - mondta szerdán Tóth Miklós. A dékán hozzátette: a vizsgálat határidejéről maguk a tagok döntöttek, de egy kellően alapos jelentés elkészítéséhez szerinte is szükség van ennyi időre.

A doktori iskolákat is akkreditáló szervezet, a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke, Bazsa György a két hónapos vizsgálatról azt mondta az [origo]-nak: "ez ellen nem lehet kifogás, még ha az ügy nem látszik is túl bonyolultnak". A professzor emlékeztetett arra, hogy amikor a Debreceni Egyetemen 2009-ben kiderült, hogy egy pedagógiatanár plágiummal szerzett doktori címet, az intézmény "igyekezett a legrövidebbre zárni az ügyet".

A Debreceni Egyetemen oktató Bazsa György azt mondta: azt a plágiumgyanút a Magyar Tudományos Akadémiánál jelentette be valaki, az Akadémia pedig jelezte ezt az egyetemnek. Az intézmény által létrehozott vizsgálóbizottság "egy-két nap alatt elkészített egy összehasonlító táblázatot, amely igazolta a plágiumot". Bazsa György szerint a pedagógiatanár ezután elismerte a másolást, így a doktori tanács a következő ülésén megfosztotta őt doktori címétől.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Öt oldal plágiumért buktatás

"A doktori iskolákban az eljárások teljes nyilvánosság előtt zajlanak, ennek ellenére érthető, hogy a nagy sajtóérdeklődés miatt az egyetem egyelőre nem hozza nyilvánosságra a vizsgálóbizottság névsorát" - mondta a MAB elnöke. Bazsa György szerint ahhoz, hogy valaki egy ilyen plágiumot vizsgáló bizottság tagja legyen, doktori fokozattal kell rendelkeznie, és nyilatkoznia kell az összeférhetetlenségről is. Vagyis a vizsgálatban részt vevő szakértő nem lehet Schmitt Pál családtagja, egykori vagy jelenlegi munkatársa, és nyilatkoznia kell arról, hogy nem állt és nem áll perben az államfővel. Schmitt Pál 1992-ben a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként doktorált, a dolgozatát elbíráló testület tagjairól az [origo] derítette ki, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság vagy a Magyar Olimpiai Akadémia tagjaiként munkakapcsolatban is álltak vele.

A plágiumgyanú kivizsgálására felkért szakértők a következő napokban, hetekben alaposan összehasonlítják Schmitt Pál dolgozatát azokkal a művekkel, amelyekből a gyanú szerint másolt - mondta Bazsa György. Szerinte "a végeredmény szempontjából mindegy, hogy a 240 oldalas dolgozatból 180 vagy csak öt oldalt plagizált, a doktori kinevezést az utóbbi esetben is el kell vennie az egyetemnek".