Úgy fizetett ki 4,5 milliárd forintot a MÁV három vasútvonal villamosvezeték-hálózatának üzemeltetésére és karbantartására tizenkét éven át, hogy közben ezeket a feladatokat maga látta el - írja a Magyar Nemzet. Az ügyben a Kehi feljelentése alapján az ügyészség nyomoz.

Mintegy négymilliárd forintos vagyoni hátrányt okozhatott a MÁV-nak az a koncessziós szerződés, amelyet 1996-ban Lotz Károly akkori SZDSZ-es közlekedési miniszter kötött egy olasz céggel - írta a Magyar Nemzet csütörtökön.

A közlekedési tárca 1996-ban kötött szerződést az olasz COGECO nevű céggel három vasútvonal villamosítására. A cég a szerződés alapján létrehozta a Viacom koncessziós társaságot, amelyben a COGECO 51, a MÁV 30 százalékos tulajdonnal bírt, a pályázat lebonyolításában közreműködő Mogürt Rt. pedig 4 százalékkal. Utóbbi a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése szerint a "valódi verseny hiányára utal", a szervezet az ügyben tavaly tett feljelentést - írta a lap.

A Kehi szerint a Viacomnak a szerződés alapján gyakorlatilag semmilyen lényeges feladatot nem kellett ellátnia, a villamosítást alvállalkozó végezte, az üzemeltetésért pedig a MÁV felelt. A cég koncessziós díjat sem fizetett. A szerződés a Kehi megállapítása szerint semmis, mivel jó erkölcsbe ütközik, a jogszabály megkerülésére irányult, és színlelt jellegű - írta a lap.

A MÁV 1998 és 2010 között 4,5 milliárdot fizetett ki a Viacomnak, amiből 712 milliót osztalékként visszakapott, így a Kehi jelentése szerint a vasúttársaságot 3,8 milliárd forint vagyoni kár érhette. A lap úgy tudja, hogy a minisztert beosztottai figyelmeztették az ügylet előnytelenségére, ő mégis aláírta a koncessziós szerződést.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy hűtlen kezelés gyanújával folytatnak büntetőeljárást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.