Felmondta a műjégpálya építési szerződését a főváros

Vágólapra másolva!
Nem teljesített a szerződésnek megfelelően, ezért felmondta a szerződést a főváros a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciójával megbízott céggel.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal felmondta az építési szerződést a főváros a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciójával megbízott Hérosz Építőipari Zrt.-vel. A Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága közölte: a felmondásban rögzítették, hogy a főváros felhívásai ellenére a vállalkozó nem teljesített szerződésszerűen. Mint írták, "ezért az építési szerződésben foglalt feladatok hiba- és hiánymentes elvégzését, azaz a szerződés tárgyát képező feladat mint osztatlan szolgáltatás teljesítését - a vállalkozó felelősségi körében felmerült okból - meghiúsultnak tekintjük".

A felújított műjégpályát a kivitelező csődeljárása miatt nem tudták még hivatalosan átadni, ezért csak ideiglenes használatbavételi engedéllyel nyithatott meg.

A főváros szerint az előző városvezetés a rekonstrukció tervezésekor figyelmen kívül hagyta az épület műemléki jellegét és az ebből adódó szakhatósági követelményeket, ami több esetben többlet- és pótmunka igénnyel járt a kivitelezés során. A szükséges pótmunkák és az elmaradó munkák költségeinek különbsége 110 millió forintra becsült.

A Városligeti Műjégpálya legutóbb a 2008-2009-es téli szezonban üzemelt. Felújítása 4,7 milliárd forintba került, amelynek kétharmada uniós támogatás. Az eredeti átadás tavaly augusztus 31-én lett volna, ez azonban a műemlék-felügyelet pótlólag elrendelt munkálatai miatt kitolódott.

A jégpályát tavaly december 13-án két hétre ideiglenesen megnyitották, január 6. és 8. között pedig itt tartották a gyorskorcsolya Európa-bajnokságot.

A Városligeti tó egy részén kialakított korcsolyapályát 1870-ben Rudolf koronaherceg nyitotta meg, amelyet már a kezdetektől hatalmas lelkesedéssel vett birtokba a főváros közönsége. Az első "korcsolyacsarnokot" a tó partján felállított kis fabódé testesítette meg, ami 1874-ben leégett. Ezek után a városvezetés engedélyt adott egy új épület megépítésére, amely Lechner Ödön tervei alapján 1893-ban készült el neobarokk stílusban.