Nem kaphatnak ingyenbérletet a BKV-s dolgozók

Vágólapra másolva!
Nem érvényesíthetik csütörtöktől a 2012-re szóló ingyenbérleteket a BKV-s dolgozók - tudta meg az [origo] az egyik BKV-s szakszervezet vezetőjétől. Szerinte a cég azért döntött így, mert az új, jelenleg tárgyalt kollektív szerződésben megvonná az alkalmazottak családtagjaitól az ingyenutazást, és a dokumentum elfogadásig nem akar újabb ingyenbérleteket kiadni sem a dolgozóknak, sem a családtagoknak. A BKV megerősítette, hogy felfüggesztette az érvényesítést, de hangsúlyozta, hogy február végéig érvényesek a tavalyi ingyenbérletek.
Vágólapra másolva!

"A BKV-s dolgozók amúgy is borzalmas hangulatát tovább rontja ez az intézkedés" - mondta az [origo]-nak Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedés Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke a BKV csütörtöki döntéséről. Az érdekképviselet vezetője szerint a BKV vezetése csütörtökön arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy nem érvényesíthetik a 2012-re szóló ingyenbérleteket sem saját maguknak, sem a családtagjaiknak.

A BKV-s alkalmazottak igazolványában egy hologramos matrica igazolja, hogy ingyen utazhatnak minden BKV-s járművön. Az ingyenbérlet eddig a dolgozók házastársainak, illetve a húsz évnél fiatalabb gyerekeinek is járt. A 2011-es bérletek idén február végéig érvényesek, vagyis a BKV mostani döntése nem jelenti azt, hogy a dolgozóknak holnaptól jegyet kell váltaniuk.

A BKV az [origo]-nak megerősítette, hogy átmenetileg valóban felfüggesztette az utazási igazolványok érvényesítését, de csak ideiglenesen, mivel az új kollektív szerződésről való megállapodás híján a juttatások március utánra egyelőre jogszerűen nem kiadhatók. Február végéig, vagyis ameddig a 2011. november 30-án a társaság vezetése által felmondott kollektív azerződés hatályos, minden munkavállalónak és családtagjaiknak van érvényes utazási igazolványa - közölte a BKV. A cég hozzátette, hogy az a cél, hogy "a költségtakarékosságot szem előtt tartó megállapodás szülessen, és utána a BKV azt betartva járhasson el az utazási igazolványokkal kapcsolatban március után is".

A szakszervezetek tüntetésre készülnek

Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke szerint azért döntött így a BKV, mert az új, kollektív szerződésben - amelynek tervezetét a szakszervezetek megkapták - megvonná a dolgozók családtagjaitól az ingyenutazást. "Amíg el nem fogadják az új kollektív szerződést, senkinek nem érvényesítenek újabb bérleteket, mert arra játszanak, hogy így kevesebb embertől kell majd visszavenni a kiadott matricákat" - mondta Gulyás Attila.

A BKV szakszervezetei csütörtökön jelentették be, hogy február 7-ére tüntetést szerveznek a cég Akácfa utcai székháza elé, mert úgy érzik, a vezetése semmibe veszik a dolgozókat, és nem folynak érdemi tárgyalásokat a kollektív szerződésről. A BKV közleménnyel válaszolt, amelyben azt írta: átgondolatlan lépének tartja a demonstrációt. Mint fogalmaztak: "a tüntetéssel nem oldódnak meg a problémák, pedig közös érdekünk, hogy erőinket most a szolgáltatás ellátására összpontosítsuk". A cég szerint "az, hogy a kollektív szerződés milyen juttatásokat tartalmaz majd, csak másodrészben függ a munkaadó szándékától, jórészt azon múlik, mennyi pénzzel gazdálkodhat a BKV az idén".