A pénzügyi paktum mellett Magyarországról is tárgyalhatnak az EU külügyminiszterei

Vágólapra másolva!
A jövő heti EU-csúcs részleteiről tárgyalnak az uniós tagországok külügyminiszterei Brüsszelben, az informális találkozó fő témája a költségvetési fegyelem szigorítását előíró uniós paktum. Németország azt várja, hogy a segítségre szoruló országok haladjanak a reformokkal.
Vágólapra másolva!

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek jövő hétfői találkozóját előkészítve egyebek között a költségvetési fegyelemmel, valamint az euró stabilitásával foglalkozó új megállapodásokról tárgyalnak pénteken kezdődött brüsszeli ülésükön az uniós tagállamok külügyekért felelős vagy uniós ügyi miniszterei. Az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsának keretében a kormányfői fórum állandó elnökének, Herman Van Rompuynek a részvételével vitatják meg a brüsszeli informális csúcstalálkozón tervezett témákat.

Haladást várnak a németek

A külügyminiszteri találkozó előtt nyilatkozó miniszterek arra helyezték a hangsúlyt, hogy folytatni kell a nemzetközi gazdasági válságból való kilábalásra tett erőfeszítéseket. Az egynapos ülésen elnöklő dán uniós ügyi miniszter, Nicolai Halby Wammen például úgy fogalmazott: mindent megtesznek azért, hogy a tagországok kikerüljenek a válságból, és gazdaságuk stabilizálódjon.

Guido Westerwelle német külügyminiszter egyebek között a tagországok közti szolidaritás témájáról beszélt. Hangoztatta, hogy Németország kész szolidaritást vállalni a nehezebb helyzetbe került uniós partnerekkel, de a támogatására számító országoktól azt várja, hogy haladjanak a szükséges reformokkal.

A miniszteri ülésen vitáznak majd a 2014-2020 közötti időszakra szóló többéves pénzügyi keretről, a mostani megbeszélésen pedig a tagállamok ismertetik egymás álláspontját.

Lengyelország már közölte, hogy nem írja alá a költségvetési fegyelem szigorítását előíró uniós paktumot, Írország pedig adósságrendezést akar a paktumért cserébe.

Magyarország is téma lesz

Áttekintik a tavaly decemberi EU-csúcsértekezleten született döntések végrehajtását, a március elejére összehívott következő hivatalos csúcstalálkozó előkészítését, a dán elnökség pedig bemutatja a munkaprogramját.

Egyes várakozások szerint a rendes napirendet követő egyéb témák között Magyarország is szóba kerül. Ha így lesz, várhatóan az Európai Bizottság is tájékoztatást ad az uniós joganyaggal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásokról, amelyeket a múlt héten indított el.

A költségvetési paktumot a tervek szerint január végén fogadhatják el a tagállamok, majd márciusban írhatják alá. Németország, amely a szigorú költségvetési politikát legerősebben képviseli, engedett a szigorból, ugyanakkor összekötötte az eurózóna pénzügyi mentőprogramjának elfogadását a költségvetési szabályokéval, ezzel felgyorsítva a folyamatot.

Orbán Viktor José Manuel Barrosóval folytatott tárgyalása után közölte, hogy azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Magyarország csatlakozzon a készülő uniós költségvetési paktumhoz.