Giró-Szász: Nincs előfeltételük az IMF-tárgyalásoknak

Vágólapra másolva!
A kormányszóvivő azt mondta, hogy az Európai Bizottság által kifogásolt törvények megváltoztatása és az egykulcsos adórendszer megszüntetése sem előfeltétele a hiteltárgyalások megkezdésének. Ezzel szemben az uniós pénzügyi biztos többször nyilatkozott arról, hogy Brüsszel feltételeinek teljesítéséig szóba sem kerülhetnek a tárgyalások, és ehhez az IMF vezetője is csatlakozott. A jegybanktörvény mellett a bíróságok függetlenségének biztosítását is feltételként nevezte meg Brüsszel.
Vágólapra másolva!

Semmilyen előfeltétele nincs a hiteltárgyalások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU), a magyar kormány kész a tárgyalásokra, így azok bármikor megkezdődhetnek - jelentette ki Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken a köztévé Ma reggel című műsorában. Hangsúlyozta azt is: az Európai Bizottság által kifogásolt törvények megváltoztatása sem előfeltétele a hiteltárgyalások megkezdésének.

A kormányszóvivő azt is hozzátette, hogy az egykulcsos adórendszer megszüntetése mint feltétel az EU-ban "fel sem merült", az IMF pedig az elmúlt két-három évben legalább négy olyan országnak adott hitelt, ahol egykulcsos adórendszer van, és ebből kettő az Európai Unió tagja.

Az IMF-nek nem tetszik az egykulcsos rendszer magyar változata

Christoph Rosenberg, az IMF magyar missziójának vezetője csütörtökön azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak fenn kell tartania gazdasága stabilitását, javítania kell költségvetési politikájának tervezésén és a gazdasági kormányzáson.

Az egykulcsos adó bevezetéséről Rosenberg úgy fogalmazott, hogy annak konkrét magyar változata és az egyes hozzá kapcsolódó rendelkezések az "optimálisnál kedvezőtlenebb gazdasági eredményeket hoztak, növelték a bürokráciát, és túlságosan nagy terhet jelentettek a leginkább veszélyeztetettek számára".

A TV2 Tények hétfői értesülései szerint az IMF informálisan azt kérte a kormánytól, hogy a jelenleg 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót tegye újra kétkulcsossá, vagy emelje a rátát 19, esetleg 20 százalékra. Szerdán megjelent kritikus jelentésében a Nemzetközi Valutaalap "komolyan aggódik" a Magyar Nemzeti Bank miatt, megszorításra bátorítja a magyar kormányt, és a rögtönzéssel való felhagyást tartaná jónak.