Jogsértésre panaszkodnak a tanárok

Vágólapra másolva!
Közvetlen kapcsolattartást szeretnének kialakítani a megyei kormányhivatalok a középiskolai tanárokkal, ezért kérték levélben az iskolaigazgatóktól a pedagógusok e-mail címét - írja a Pedagógusok Szakszervezetének közleménye. A szervezet szerint a kérés több ponton is törvénybe ütközik.
Vágólapra másolva!

A megyei kormányhivatalok levélben kérték az érettségit szervező középiskolák igazgatóit, küldjék meg az adott iskolában foglalkoztatott pedagógusok elektronikus elérhetőségét - írja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) közleménye.

A szakszervezet szerint a levél ellentétes az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2010. évi törvénnyel, mert a közoktatási törvényben "az alkalmazottak adatai" cím alatt felsorolt adatok között nem szerepel a pedagógusok elektronikus elérhetőségére vonatkozó adat, így azok nem állnak a munkáltató rendelkezésére. Ilyen adat kezelésére a PSZ véleménye szerint a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján sincs lehetőség.

Másrészt a kormányhivatal kérésében nem érvényesül a célhoz kötöttség, melynek lényege, hogy személyes adat kizárólag meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető - írja a közlemény. "Az, hogy közvetlen kapcsolattartást szeretnénk kialakítani a jövőben az intézmény pedagógusaival a közoktatási feladatok ellátása során, nem elégséges indok ahhoz, hogy jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében bekérhetők legyenek ezek az adatok" - fogalmaz a szakszervezet.

A közlemény emlékeztet rá, hogy a pedagógusok elektronikus elérhetőségére a kormányhivataloknak nem lehet szüksége egyébként sem, mivel a pedagógusok munkáltatója az iskola, és nem a kormányhivatal. Ezért a közoktatási feladatok ellátása során nincs szükség és indok személyes kapcsolat kialakítására.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a PSZ közlésére úgy reagált: a KIM nem utasította ilyen adatkérésre a kormányhivatalok vezetőit. A minisztérium közleménye szerint felvették a kapcsolatot a kormányhivatalokkal, hogy információt kérjenek arról: történt-e valahol az érettségit szervező iskolák pedagógusainak e-mail-címeire vonatkozó adatkérés.