Érvénytelen a megyeváltó népszavazás Balatonvilágoson

Vágólapra másolva!
Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a helyi népszavazás Balatonvilágoson vasárnap, a település így nem kerül Somogy megyéhez, hanem továbbra is Veszprém megyéhez tartozik. A voksoláson részt vevők többsége megyeváltást szeretett volna.
Vágólapra másolva!

A választásra jogosult 1217 helyi lakosból mindössze 538-an mentek el szavazni Balatonvilágoson azon a vasárnapi helyi népszavazáson, amelyen a választóknak arról kellett dönteniük, hogy a jövőben Veszprém vagy Somogy megyéhez tartozzon-e a település.

A falu jegyzője, Szombathyné dr. Kézi Aranka tájékoztatása szerint a szavazáson résztvevők közül 426-an igennek voksoltak a megyeváltásra, 107-en pedig Veszprém megyében tartották volna a települést, öt szavazat érvénytelen volt.

Fekete Barnabás független polgármester az MTI-nek korábban azt mondta, hogy a településen már 2007-ben kezdeményezték a megyeváltást, de 2009-ben - egységes álláspont hiányában - elálltak ettől a szándékuktól.

A polgármester tájékoztatása szerint a helyi népszavazás eszköz lett volna a járásváltáshoz is, hiszen ha Veszprém megyében maradnak, akkor Balatonfüred járási központhoz tartoznak, ahová körülményes a közlekedés, ha viszont megyét váltanak, akkor Siófokhoz, amellyel szinte teljesen összeépült már Balatonvilágos.

Fekete Barnabás vasárnap este csalódottságának adott hangott az érvénytelenség miatt, de mint mondta, elfogadja, hogy "ez a falu döntése".

Balatonvilágos közvetlenül a Balaton partján található három megye, Veszprém, Somogy és Fejér megye határán fekszik. Közigazgatásilag a településhez tartozik Balatonaliga is.