Akciódúsabb politikára készül az LMP

Szél Bernadett új országgyűlési képviselő és Jávor Benedek új frakcióvezető tart sajtótájékoztatót az LMP kongresszusát követően, 2011. január 29-én, Budapesten
Vágólapra másolva!
A parlamentből az utcára akarja vinni a politikát az LMP vasárnap megválasztott új frakcióvezetője, Jávor Benedek, aki más habitusú vezetőnek tartja magát, mint Schiffer András. Az új frakcióvezetőt a frakció és a kongresszus kétharmada is támogatta, az [origo] által megkérdezett LMP-s képviselők pedig konszenzusteremtést és "szelídebb hangnemet" várnak tőle. Jávor Benedek az ellenzéki összefogásról azt mondta az [origo]-nak, hogy szerinte most minden ellenzéki pártnak az önálló politika az érdeke, és a Jobbikkal való együttműködést "a sci-fi világába valónak" tekinti.
Vágólapra másolva!

"Most jön a legizgalmasabb rész" - jelentette ki egy küldött az LMP kongresszusának szünetében vasárnap délután, amikor szinte mindenki a Magyarország-Olaszország vízilabda bronzmérkőzés utolsó negyedét nézte a rendezvénynek helyet adó budapesti szálloda előterében.

Az LMP kétnapos kongresszusának küldöttei a frakcióvezető-választás végeredményén ekkor már nem izgulhattak, mert már délelőtt szinte biztossá vált, hogy Jávor Benedek lesz a parlamenti képviselőcsoport vezetője. "Nyertek a magyarok, és nyert Jávor Benedek, jó nap ez a mai" - jelentette ki vidáman az egyik küldött a meccs lefújása után.

Vasárnap délelőtt a frakció kétharmada jelölte Jávor Benedeket a lemondását január közepén bejelentő Schiffer András helyére, így a kongresszus nem választhatott több jelölt közül. A küldöttek kora délután jóvá is hagyták a jelölést nagyjából kétharmados többséggel. Jávor Benedek a megválasztása után azt mondta az [origo]-nak: az LMP nem fog alapvetően megváltozni, de "sokkal több tüntetés, több közvetlen akció, több demonstráció lesz".

Az új frakcióvezető úgy fogalmazott: "nem fogjuk hetente a parlamenthez láncolni magunkat, de kivisszük a politikát a parlamentből az utcára, az emberek közé". Jávor Benedek hozzátette, hogy a továbbiakban is számít ő és a frakció Schiffer András tapasztalatára és tanácsaira, és köszönetet mond Schiffernek az eddigi munkájáért. A távozó frakcióvezető többször is megjelent a szálloda előterében, de senkinek nem adott interjút.

Szelídebb hangnemre számítanak a képviselők

"Békességesebb idők jönnek" - így kommentálta az [origo]-nak Szilágyi László LMP-s képviselő Jávor Benedek megválasztását. Szerinte az új frakcióvezető "higgadt, nyugodt alkat, így majd nem megy bele olyan konfliktusokba, amelyekbe az elmúlt időszakban belecsúszott a párt". A képviselő nem kívánta részletezni, milyen konfliktusokra gondol. Szilágyi László egyetért Jávor Benedekkel, hogy több demonstrációra van szükség. "Nem konfliktusos, radikális megmozdulásokra kell gondolni, hanem sok kitelepülésre, szabadtéri fórumra, beszélgetésre, habár tömegdemonstrációk is biztosan lesznek" - mondta a képviselő.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Jávor Benedek és az új képviselő, Szél Bernadett

Egy másik képviselő, Ertsey Katalin nem az eddig politika változását reméli, hanem azt várja, hogy Jávor Benedek megválasztása után az LMP-ben "több beszélő arc lesz, a hangnem is megváltozik, és kicsit szelídebb, konszenzusteremtőbb megszólalások lesznek". A képviselő nem részletezte, hogy Schiffer András vagy más politikus melyik megszólalását nem tartja konszenzusteremtőnek.

Jávor Benedek a megválasztása után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Schiffer Andráshoz képest ő "más típus, más habitus, és jobban szét fogja osztani a feladatokat, illetve jobban támaszkodik majd a képviselőkre".

Orbán leváltása nem elegendő

Az LMP a hétvégi kongresszusán vasárnap arról is döntött, hogy nem vezetik be a társelnöki rendszert, vagyis nem lesz férfi és női elnöke a pártnak. Az már szombaton eldőlt, hogy Szél Bernadett kerül Kaufer Virág helyére a parlamentbe, illetve hogy az LMP nem vesz részt a Szolidaritás Mozgalom által meghirdetett ellenzéki kerekasztalon. Jávor Benedek az ellenzéki együttműködésről azt mondta az [origo]-nak "lesznek közös célok, de szerinte most az ellenzék érdeke az, hogy minden ellenzéki párt önállóan erősödjön meg".

Jávor Benedek hozzátette, hogy "az Orbán-kormány leváltása fontos cél, de nem elegendő; az egész magyar politikai tér megújítása a feladatunk". Jávor Benedek példaként említette "a korrupciós hálózat feltörését és a megosztottság feloldását". Az új frakcióvezető azt is mondta, hogy mivel Vona Gábor pártelnök szombati beszéde alapján "a Jobbik nem tekinti magát demokratának, a velük való együttműködést a sci-fi világába valónak tekintem".

Az [origo] által megkérdezett LMP-s képviselők egyetértettek azzal, hogy önállóan kell politizálnia az LMP-nek, és mint az egyikük fogalmazott "az ellenzéki koalíciókötések ideje messze van, jelenleg nem aktuális". Szilágyi Péter LMP-s képviselő szerint a kongresszuson a szövetségkötésről "voltak parázs viták, de a végeredmény megnyugtató". A képviselő az [origo]-nak azt mondta: a kongresszusi küldöttek abban egyetértettek, "meg kell mutatni, hogy az LMP az a párt, amely az elmúlt húsz év rendszerét sikerrel megváltoztatja".

Az [origo]-nak nyilatkozó képviselők úgy látják: a kongresszuson és az előtte tartott frakcióüléseken "sikerült levezetni a frakcióbeli feszültségeket". Több képviselő is azt mondta, hogy ezek a feszültségek "nem politikai, hanem kibeszéletlen személyes konfliktusok voltak". Jávor Benedek megválasztása után a képviselők szerint ennek vége lehet. Ertsey Katalin például úgy fogalmazott: "mostantól a belső konszenzusteremtésre látok esélyt".

Az LMP kongresszusa után az MSZP elnöke közleményben kívánt sok sikert Jávor Benedeknek. Mesterházy Attila a közleményben hangsúlyozta, hogy az MSZP továbbra is nyitott, és szívesen együttműködik minden demokratikus erővel, beleértve az LMP-t is, "hogy a Fidesz antidemokratikus világának véget vessen a magyar nemzet érdekében."