A kormányban is volt nagy nyertese a végtörlesztésnek

képviselők, államtitkárok végtörlesztése
Vágólapra másolva!
Több mint 25 millió forintot is nyerhetett a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi államtitkára a végtörlesztésen, amellyel a kormány több magas beosztású tisztviselője is élt. Akadt, aki családi segítséget vett igénybe, a belügyminiszter viszont végtörlesztés nélkül törlesztette 200 milliós hitelét. Rejtély maradt ugyanakkor, hogy mi lett az egyik miniszteri biztos közel 600 ezer svájci frankos hitelével.
Vágólapra másolva!

A képviselőkhöz hasonlóan a kormány több magas beosztású tisztviselője is élt a végtörlesztés lehetőségével. A rendelkezésre álló információk szerint a rekorder közöttük Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, akinek 380 ezer svájci franknyi (aktuális árfolyamon mintegy 94 millió forintot érő) hitel szerepelt a két hónapja leadott vagyonnyilatkozatában.

Az államtitkár az [origo]-nak küldött válaszában azt írta, élt a végtörlesztés lehetőségével, a műveletet részben saját tőkéből, részben ingatlanértékesítésből, részben pedig banki hitelből vitte véghez. Pleschinger Gyula akár 26,5 millió forintot is nyerhetett a végtörlesztéssel, a mostani, 248 forintos árfolyamon ugyanis 95 millió forintot kellene bankjának visszafizetnie, a kedvezményes, 180 forintos svájcifrank-árfolyamon viszont a 380 ezer frankos tartozást már 68,4 millió forintért kiválthatta. Az Államadósság-kezelő Központ korábbi vezérigazgatójának egyébként devizaadóssága mellett egy ötvenmilliós, feleségével közös forinthitel is volt a nevén decemberben.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára, Halász János szerepelt a képviselőkről szóló összeállításunkban, amelyből kiderült, hogy a tavalyi vagyonnyilatkozatában szereplő 40 milliós (mai árfolyamon 46 millió forintot érő) svájcifrank-hitel esetében élt a végtörlesztéssel. A Nefmi parlamenti államtitkára bevallása szerint megtakarításaiból, családi segítséggel, illetve egy új forinthitel felvételével fizette vissza devizatartozását a bankjának, és ezzel közel hatmillió forintot takarított meg.

Ennél valamivel kevesebbet, egy 2011 januárjában 27 milliósnak vallott, mai árfolyamon 31,2 millió forintot érő svájcifrank-hitelt végtörlesztett Czene Attila sportért felelős államtitkár is. A Nefmi sajtóosztályának tájékoztatása szerint részben családi, részben baráti segítséggel szabadult meg tartozásától. A 180 forintos kedvezményes árfolyammal számítva az államtitkárnak csak 22,7 millió forint kellett előteremtenie.

Pintér 200 milliót adott vissza, de nem végtörlesztett

Tavalyi vagyonnyilatkozata szerint hasonló nagyságrendű, 23,5 millió forintnyi hitel volt egy éve Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nevén is. A politikus távollétére hivatkozva a Nefmi későbbre ígért tájékoztatást, így egyelőre azt sem tudni, hogy Szócska Miklós milyen devizanemben adósodott el, és az sem, hogy élt-e a végtörlesztés lehetőségével.

Ugyanígy nem tudni, hogy kihasználta-e a kedvezményes végtörlesztés lehetőségét Halasi Tibor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi, vagyonpolitikáért felelős államtitkára. A november óta már a kormányzati döntések végrehajtásának ellenőrzéséért felelőseként dolgozó miniszterelnöki biztosnak rekordnagyságú, 595 ezer svájci franknyi hitele van a tavaly őszi pozícióváltásakor leadott vagyonnyilatkozata szerint. Ha a politikus a végtörlesztés hétfői határidejéig élne a lehetőséggel, a mostani, 248 forintos árfolyamon számított 147,5 millió forint helyett csak 107,1 milliót kellene visszafizetnie bankjának, vagyis nem kevesebb, mint 40 millió forintot spórolna. Hogy élt-e a lehetőséggel, egyelőre nem tudni, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnöki posztját is betöltő miniszterelnöki biztos ugyanis nem válaszolt az [origo] megkeresésére.

A miniszterek között csupán a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető Németh Lászlónénak és Pintér Sándor belügyminiszternek volt hitele. A december végén hivatalba lépett fejlesztési miniszter 39 ezer svájci frankos, vagyis nagyjából 9,7 millió forintos hitelről számolt be január végén közzétett vagyonnyilatkozatában.

A belügyminiszter ennél nagyságrendekkel nagyobb, kétszázmillió forintnyi adósságot tüntetett fel vagyonnyilatkozatában tavaly januárban, amikor legutóbb számot adott anyagi helyzetéről. A meg nem határozott devizában fennálló tartozást Pintér Sándor ugyanakkor a tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint 2011-ben, a végtörlesztési kedvezmények igénybevétele nélkül fizette vissza bankjának. A belügyminiszternek cége eladásából egyébként tavaly félmilliárd forintos bevétele volt, feltéve, ha valóban befolyt a vagyonnyilatkozatában követelésként szerepeltetett összeg.

Aki nem élhetett a lehetőséggel

Az államtitkárok közül jelentős, 29,5 milliós hitelről számolt be legfrissebb, 2012-es vagyonnyilatkozatában a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára is. Győri Enikőnek az [origo]-nak küldött tájékoztatás szerint forinthitele van férjével közösen, így nem is élhetett a végtörlesztéssel.

Nem vehetett részt a kedvezményes visszafizetési konstrukcióban Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár sem, aki egy 77 800 eurós (napi árfolyamon nagyjából 23 millió forintos) hitelt tüntetett fel tavalyi vagyonbevallásában. A politikus az [origo]-nak azt mondta: a kölcsönt 250 forintnál magasabb árfolyamon vette fel, így nem élhet a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, miután nem felel meg a jogszabályban előírt feltételeknek.

Szatmáry Kristófról, a nemzetgazdasági tárca gazdaságszabályozásért felelős államtitkáráról többszöri próbálkozásra sem tudtuk meg, hogy élt-e a kedvezményes visszafizetés lehetőségével. A politikus egy évvel ezelőtti vagyonbevallásában 6,5 millió forintnyi bankhitelről nyilatkozott, de ennek pénznemét nem részletezte. A politikust - aki országgyűlési képviselő is - a képviselők végtörlesztéséről szóló összeállításunkhoz is megkerestük e-mailben, de akkor nem reagált kérdéseinkre. A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztálya azzal utasította el megkeresésünket, hogy szerintük a kormánytagok devizahiteleivel és végtörlesztésével kapcsolatos információ nem közérdekű adat.