Háromszáz településen nem értenek egyet a járásbeosztással

Vágólapra másolva!
Több mint hatszáz javaslat érkezett a járások kialakításáról szóló munkaanyag társadalmi egyeztetésén, ennek fele arról szól, hogy egy adott település másik járáshoz tartozzon- közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Az észrevételeket várhatóan február 10-ig dolgozzák fel.
Vágólapra másolva!

Lezárult a kormányhivatalok járási hivatalainak kialakításáról szóló munkaanyag társadalmi egyeztetése. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hétfői közleménye szerint a beérkezett hatszáz javaslat több mint fele arra irányul, hogy egy adott település másik járáshoz tartozzon, harmada pedig eltérő járási székhely kialakítására. Az észrevételek két százaléka ágazati jogszabályok módosítására vonatkozik, szintén két százaléka pedig a járások szervezetére.

A javaslatok eredményeképpen egyes települések akár más járáshoz is kerülhetnek, a nyilvánosságra hozott járások száma azonban nem változik: a 168 járás és a hét fővárosi körzet fix szám, ami azt is jelenti, hogy az új járás kialakítását tervezőknek azzal kell számolniuk, hogy abban a megyében egy másik járást kell megszüntetni.

A települések által megküldött javaslatok feldolgozását szakmai egyeztetés követi a kormánymegbízottak bevonásával, a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkárság pedig várhatóan február 10-ig dolgozza fel a beérkezett észrevételeket. A törvényjavaslat a tervek szerint még februárban az Országgyűlés elé kerül, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig várhatóan június végén fogadják el. A járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány.