A lakók negyede maradt a fűtetlen szombathelyi házban a hétvégén

2012.01.30. 11:18

Legalább egy hétig tart majd a helyreállítási munka abban a szombathelyi tömbházban, ahol pénteken gázszivárgás miatt elzárták a gázt és a meleg vizet. A mintegy kétszázból ötven lakó nem hagyta el otthonát, ők elektromos berendezésekkel fűtenek.

Továbbra is lakásukban maradhatnak azok a lakók Szombathelyen a Szűrcsapó utcában, akik úgy döntöttek, annak ellenére sem hagyják el az otthonukat, hogy a pénteken észlelt gázszivárgás miatt fűtés nélkül maradt a ház - közölte hétfőn a katasztrófavédelem. Kampel Oszkár megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta: a bent maradókra tekintettel mégsem zárja el a szolgáltató a vizet, és a lakók alternatív módon, elektromos készülékekkel fűthetik a lakásokat.

Az MTI értesülése szerint az elmúlt éjszakát több mint ötvenen töltötték otthon. Az önkormányzat azonban továbbra is arra kéri az érintetteket, hogy inkább a felkínált lakhatási lehetőségeket vegyék igénybe, mert ha túl sokan használnak elektromos fűtőberendezéseket, akkor hamarabb elromolhat a villamos rendszer.
 
A 78 lakásos tömbházban vasárnap reggel megindult a hiba elhárítása, ám a szakemberek szerint a munka legalább egy hétig tart majd. A házban eközben rendőrök vigyáznak az lakásokban maradt értékekre, és a személyazonosság igazolása után csak azt engedik be, aki ott lakik.
 
A gázszivárgást még pénteken észlelte egy hetedik emeleti lakásban az egyik lakó. Miután bejelentette a szivárgást, a szakemberek nemcsak a lakásban, hanem a ház pincéjében az egyik vezeték strangjánál is észlelték a szivárgást, ezért úgy döntöttek, hogy az egész házban elzárják a gázt. Szombatra több mint 170-200 lakó maradt fűtés és meleg víz nélkül.