Mága Zoltán búcsúztatta a Costa Concordia magyar áldozatát Kispesten

2012.02.01. 16:37
Roma szokás szerint cigányzenekar búcsúztatta Fehér Sándort, az olasz luxushajó balesetének egyetlen magyar áldozatát Kispesten. A neves zenészdinasztiából származó hegedűs temetésén Mága Zoltán mondott beszédet.

A kispesti temetőben temették el Fehér Sándor hegedűművészt, aki a január közepén zátonyra futott luxushajó balesetének egyetlen magyar áldozata volt. Fehér Sándor zenészként dolgozott a hajón, amely január 13-án éjjel a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött, majd az oldalára fordult. A luxushajó fedélzetén 4229-en tartózkodtak, közülük 3209 turista a világ 62 országából. Eddig 17 halottat találtak, és 15 eltűntet keresnek. A hajón 12 magyar volt.

A neves zenészdinasztiából származó, főként klasszikus zenét játszó Fehér Sándort, a katasztrófa egyetlen magyar áldozatát roma szokás szerint cigányzenekar búcsúztatta.

Mága Zoltán hegedűművész a szertartáson a zenésztársak és a család nevében mondott beszédében hősnek nevezte zenésztársát, utalva a túlélők beszámolóira, miszerint a zátonyra futott hajón utazó, síró gyerekeket nyugtatgatta, mentőmellényt adott rájuk, majd egy órán át segítette az utasok mentését. Látta, hogy a gyermekek már biztonságban vannak, de ő még tovább segédkezett, majd hirtelen eltűnt, senki nem látta többé - idézte fel.

Fotó: Mudra László [origo]
További képekért kattintson!

"Fehér Sándor akaratlanul vált hőssé, emberi nagysága példaként szolgál az egész világ számára, így neve joggal kerül be a hős hegedűsként a történelembe" - fogalmazott Mága Zoltán, azt hangsúlyozva, hogy zenésztársa másként és másképp szeretett volna hőssé válni: a tanulás és a tanítás, a tehetségek ápolásában akart jeleskedni. "Ilyen címet, rangot senki nem akar magának, mert az önfeláldozás csak a legnemesebb lelkekből születik" - hangoztatta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK