Hazaszállították az etiópiai merénylet magyar áldozatait

2012.02.01. 9:24

Reggel kilenc előtt érkezett meg Budapestre az etiópiai terrortámadás két magyar áldozatának holtteste. A Terrorelhárítás vezetője szerint a magyarok nem hibáztak Etiópiában.

Hazaszállították az etiópiai terrortámadás két magyar áldozatának holttestét szerdán reggel - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtóközlemény útján. A közlemény szerint a koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép reggel kilenc óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Miniszterelnökség munkatársai felügyelték a koporsók kirakását és elszállítását.

A január 17-én, egy turistacsoportot ért támadás következtében a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos vesztette életét. Szijjártó Péter az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve akkor azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült.

Az etiópiai terrortámadás három magyar túlélője január 20-án érkezett Budapestre. A sérült magyar állampolgárt egy fővárosi kórházba szállították, a két sértetlen utas, valamint a csomagok Magyarországon belüli hazaszállításáról is a TEK gondoskodott. Január 21-ei keltezésű közleményében az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom vállalta magára a támadást.

A jelenlegi információk szerint nem hibáztak az Etiópiában megtámadott, részben magyarokból álló turistacsoport tagjai - mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

A tábornok hozzátette: a kutatók nem egy elhagyatott helyre merészkedtek be, hiszen a táborban korábban már sokan megfordultak. Mint elmondta, a csoport tagjai vittek magukkal fegyveres kísérőt, de lehet, hogy nem eleget. Hajdu János hangsúlyozta, nem lehet tudni, hogy milyen összefonódás van a helyi csoportok között. A TEK főigazgatója hozzátette: napi kapcsolatban állnak a helyi szervekkel, és ha lesz információ az elkövetőkről, akkor arról tájékoztatják a közvéleményt.


A két áldozat földi maradványait az Igazságügyi Orvostani Intézetbe szállították, ahol már elkezdődtek a vizsgálatok. A holttesteket ezután adhatják ki a családoknak - tette hozzá a főigazgató.

Hajdu János a sajtótájékoztatón megköszönte a magyar Külügyminisztérium, valamint a cseh, a német és az osztrák diplomáciai testület munkáját és segítségét. Úgy fogalmazott, példátlan uniós együttműködés volt Etiópiában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK