Lekerül Schmitt Pál neve a köztársasági elnöki érdeméremről

Schmitt Pál köztársasági elnök, plágiumvád
Vágólapra másolva!
Nem szerepel ezután Schmitt Pál köztársasági elnök neve az általa alapított érdemérmeken. Korábban az érmek hátoldalán az a felirat volt olvasható, hogy "Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök érdemérme".
Vágólapra másolva!

Megváltoztatták a Schmitt Pál köztársasági elnök által alapított érdemérem, illetve díszoklevél szövegét - jelentette szerda este az RTL Klub Híradója. Előzőleg a Népszava is hírt adott róla, hogy a 2009-ben alapított díjhoz járó érme - amelyet elsőként Kudlik Júlia műsorvezető kapott meg kiemelkedő érdemeiért - hátoldalán megváltozik a felirat. Eddig az a felirat szerepelt a 60 milliméter átmérőjű aranyozott ezüstérmén, hogy "dr. Schmitt Pál köztársasági elnök érdemérme". Ez azonban mostantól nem így lesz.

A köztársasági elnök január közepi Magyar Közlönyben megjelent határozata két díjról - Magyarország Köztársasági Elnökének Érdemérme, illetve Magyarország Köztársasági Elnökének Díszoklevele Éremmel - rendelkezik. Az ezekhez járó érméken a határozat szerint már nem szerepel Schmitt neve, csak annyi, hogy "Magyarország köztársasági elnökének érdemérme".

Schmitt előtt Mádl Ferenc államfő is alapított hasonló díjat, de ő eleve nem szerepeltette saját nevét az érmén.

A Hvg.hu két hete számolt be arról, hogy Schmitt Pál doktori disszertációja - amely az újkori olimpiai játékok programját elemezte - legnagyobb részben szinte szóról szóra megegyezik Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató francia nyelvű tanulmányának a szövegével, a disszertáció egy másik jelentős részét pedig az Index szerint egy Klaus Heinemann nevű német tudós munkájának fordítása teszi ki. A Semmleweis Egyetem tényfeltáró bizottságot állított fel, amely megvizsgálja a köztársasági elnök plágiumgyanús disszertációját.