Úgy nevezte ki január közepén a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes-államtitkárának ifjabb Zlinszky Jánost a miniszterelnök, hogy a szakember jelezte: nem vállalja a felkérést - értesült az [origo]. Kiderült: a környezetvédelmi stratégiával foglalkozó szakértőt még a minisztérium azóta távozott államtitkára kérte fel a posztra. Az ügyet ismerő forrás szerint "túpörgött az adminisztráció", a minisztérium most a kinevezés visszavonását intézi.

Nem vállalta a feladatot, ezért annak ellenére sem lesz a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára ifjabb Zlinszky János, hogy a kinevezéséről szóló rendelet a múlt héten már megjelent a Magyar Közlönyben - értesült az [origo]. A környezetvédelmi stratégiával foglalkozó, biológus és ökológus végzettségű Zlinszky megbízásáról január 23-án jelent meg az Orbán Viktor aláírásával ellátott miniszterelnökségi rendelet, eszerint a kormányfő január 16-i hatállyal nevezte ki a VM helyettes államtitkárává a kutatót.

A kinevezés meglepő volt, mert Zlinszky december végéig a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának stratégiai és tudományos főosztályvezetőjeként dolgozott, az átalakított ombudsmani hivatalból azonban január 2-án minden indoklás és előzetes jelzés nélkül, e-mailben elbocsátották. Amikor új feladata miatt megkerestük, az [origo]-nak küldött e-mailjéből kiderült, hogy valóban megkeresték a vidékfejlesztési tárcától, a megbízást viszont nem fogadta el, így hiába jelent meg a közlönyben a határozat, biztosan nem ő lesz helyettes államtitkár.

Szerdán telefonon is sikerült elérnünk, nyilatkozni azonban nem kívánt, mindössze azt erősítette meg, hogy "nem helytálló információ jelent meg a Magyar Közlönyben". Azt sem kívánta megindokolni, végül miért nem vállalta el a feladatot. A kinevezés körüli problémát információink szerint már Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is jelezte a miniszterelnöknek.

Ifjabb Zlinszky János a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Környezet- és Versenyjogi Tanszékének docense. Tagja volt a 2000-ben a jövő nemzedékek érdekének képviseletére létrehozott Védegylet nevű civil szervezetnek, amelynek 2005-ös államfővé választásáig Sólyom László volt köztársasági elnök is tagja volt. 2005-ben kivált a szervezetből és részt vett az Élő Lánc Magyarországért nevű ökopárt megalapításában.


A Vidékfejlesztési Minisztériumnál az [origo]-nak megerősítették, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kinevezés ellenére sem dolgozik helyettes államtitkárként ifjabb Zlinszky János. A minisztérium sajtóirodája szerint Zlinszky még decemberben fogadta el Ángyán József  felkérését, Fazekas Sándor miniszter ezután a kinevezését felterjesztette a miniszterelnöknek, aki január 16-ai hatállyal ki is nevezte, az erről szóló hivatalos hirdetmény pedig a január 23-ai Magyar Közlönyben jelent meg.

A minisztérium Ángyán, a parlamenti államtitkár január 18-ai távozásával hozta összefüggésbe, hogy Zlinszky mégsem vállalta el a helyettes államtitkári posztot. Ángyán József a Népszabadság szerint azért távozott, mert konfliktusba került a vidékfejlesztési miniszterrel. 

"Ifjabb Zlinszky János Ángyán József felkérésére mondott igent, szakmailag és személyesen is kötődik hozzá, ezért január 31-én írásban jelezte a miniszternek, hogy nem kíván a VM-ben helyettes államtitkárként dolgozni" - közölte a tárca sajtóirodája.

Ifjabb Zlinszky János visszalépésének híre eszerint két héttel a kinevezés, és egy héttel annak a Magyar Közlönyben történő kihirdetése után jutott el Fazekas Sándorhoz. Arra a kérdésünkre, hogy ezután mi lesz az eljárás, például a következő Magyar Közlönyben megjelenik-e, hogy ifjabb Zlinszky János mégsem helyettes államtitkár, a vidékfejlesztési minisztériumban csak annyit reagáltak: "megy minden a maga jogi útján".

A kinevezés körülményeit jól ismerő forrásunk a kinevezés kihirdetéséről azt mondta az [origo]-nak, banális adminisztrációs hiba történt. Szerinte a Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve a szakértőt a vidékfejlesztési miniszter javaslatára formálisan is kinevező miniszterelnök egész egyszerűen nem várta meg a köztisztviselői kinevezés utolsó fázisát, vagyis azt, hogy az érintett is visszaigazolja, elfogadja a felkérést. "A vonat megelőzte a mozdonyt, túlpörgött az adminisztráció" - tette hozzá.