A zsírevők túlélik az utcai fagyot

Vágólapra másolva!
Ha a hideggel kell megküzdeni, az utcaseprő a mozgásra, a krisnás a melegítő gabonákra, a szendvicsember a forró teára, a piacos az erős akaratra esküszik. A sapka, a sál és a belül jó szőrös cipő alap, és ha nem egy helyben ácsorog az ember, akkor estig sem fagy át - állítják az edzettek, akik egész nap az utcán dolgoznak. A sült gesztenyét áruló lány pedig szívesen megosztja a sütő melegét az utcán fagyoskodókkal.
Vágólapra másolva!

"Kesztyűben nem lehet dolgozni, úgyhogy marad az erős akarat, hogy elviseljem a hideget" - mutatja lilára fagyott kézfejeit a budapesti Fény utcai piac egyik árusa. A fiatal férfi kocsijából két hete elszállt a fűtés, reggelente még az autóban sem tud felmelegedni. A mögötte álló stand árusa inkább az árut félti, mert ilyen hidegben megfagy a zöldség, emiatt a vevők is kevesen vannak. Szerinte ez "Budapest legrosszabb piaca", mert a többi mind zárt térben van már.

Az [origo] olyan emberek hideg elleni tippjeire volt kíváncsi, akiknek egész nap az utcákon kell dolgozniuk, és fűtött helyiséget szinte nem is látnak. Pénteken délelőtt elérte a havazás Szegedet, és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint a déli órákra már intenzív havazás várható több déli megyében és az ország nagyobb részén. A havazás várhatóan az esti órákra éri el a főváros térségét. A havazás vasárnap estig tovább folytatódik, az ország déli részén akár 40-50 centiméter is lehet a hótakaró vastagsága. A várható nagy mennyiségű havazás, illetve hófúvás miatt nyolc megyében szombatra már másodfokú figyelmeztetést adtak ki. (A várható időjárásról itt olvashat részletesebben.)

Az utcaseprő és a szendvicsember

"A sál és a fülvédő nem megoldás, mozogni kell, az a lényeg, nem szabad megállni" - mondja a kérdésünkre egy utcaseprő az Oktogonnál. A férfi, aki éppen a villamosmegálló kukáit üríti ki, csak amiatt panaszkodik, hogy valaki mindig akad, aki betelefonál a központba, ha látja, hogy valamelyikük nincs a helyén. Ezért nem lehet elhagyni a kijelölt helyet, és szünet sincs. "Csak naponta egyszer, tíztől fél tizenegyig. A munkaidő többi részében nincs hová behúzódni, legfeljebb a körbehordott forró tea segít egy kicsit felmelegedni" - mondja.

Fotó: Mudra László [origo]
Vannak, akik az utcán dolgoznak a fagyban is

Mozgás nélkül nagyon nehéz elviselni a hideget, a villamosmegállóban szórólapot osztogató szendvicsember legalábbis nagyon fázik, már régóta beteg, és a kinti munkában - napi hat óra - nem tud meggyógyulni. "Ez a hideg, ez katasztrófa. Nem tudok annyira felöltözni, hogy ne fázzak" - mondja, hozzátéve, hogy reggel magára vett három zoknit, három nadrágot, több réteg pulóvert és kabátot is, de egy óra elég volt hozzá, hogy átfagyjon. Szünete nem nagyon van, néha be tud ugrani egy meleg teára a sarkon levő kisboltba, de ezt túl sokszor nem teheti meg. "Ha erre megy a főnök kocsival, és nem vagyok itt, akkor mindig megkérdezi, hogy miért nem vagyok a helyemen."

A gesztenyesütő és a vasutasok

"Én olyan hét-nyolc réteg ruhát magamra szoktam venni" - mondja egy sültgesztenyeárus lány a Nyugati-pályaudvar előtt. A lába viszont így is fázni kezd egy idő után, hiába nem a kövön, hanem egy raklapon áll egész nap. "Azt hallottam, hogy legalább egy kartonpapírt kell alád tenni, hogy ne fázzon át a lábad." A fiatal lány azt mondta, annak azért örül, hogy a gesztenyesütő fölött melengetheti a kezét. "Mások is ide szoktak jönni egy kicsit melegedni."

A Nyugati-pályaudvaron dolgozó takarítók, vasútőrök tűnnek a leginkább edzettnek. Egy seprűvel és lapáttal álldogáló fiú állítja, hogy ő egyáltalán nem fázik. Két nadrág, három pulcsi, sapka, sál, belül szőrös cipő - sorolja, hogy milyen ruha van rajta. Kétóránként fél órára bemehetnek egy fűtött helyiségbe a munkatársaival, ennyi elég ahhoz, hogy jól átmelegedjenek - teszi hozzá. A pályaudvaron megkérdezett többi dolgozó sem fázik, az egyik vasútőr például csak legyint, mondván, "lehet ezt bírni, dolgozni meg muszáj".

A krisnás és a futár

A hideg ellen a legeredetibb tippje egy krisnás adománygyűjtőnek van, aki azt mondja, naponta hét órát biztosan az utcán tölt. A réteges öltözködés mellett szerinte legalább olyan fontos, hogy az ember melegítő hatású ételeket egyen. Ilyen a gabona és a zsír, meg a húsfélék. "Én húsz éve nem ettem húst, de a növényi zsíroknak, és a gabonának még nagyobb a melegítő hatása" - mondja, hozzátéve, hogy télen tudatosan több gabonát eszik emiatt. A fiatal férfi azt mondja, a napon egyáltalán nem fázik, ha pedig elkezd nagyon fújni a szél, vagy estefelé jobban lehűl a levegő, akkor lemegy inkább az aluljáróba, ahol valamivel kevésbé van hideg.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A biciklis futárok állítólag hozzászoknak a fagyhoz

"A végtag a lényeg, hogy az ne fázzon" - jelenti ki a kérdésünkre egy biciklis futár. Szerinte a futárok nem fáznak, mert ősztől fokozatosan hozzászoknak a hűvösödő időjáráshoz, mert jól aláöltöznek, és mert nem gyalog járnak. "Azok fáznak inkább, akik melegben dolgoznak, meg a lányok általában fázósabbak" - teszi hozzá, megjegyezve: "Túl van lihegve ez a hideg-dolog."