Nincs fűtés 13 székesfehérvári lakásban

Vágólapra másolva!
Az optimista előrejelzések szerint legkorábban szombaton kapcsolhatják vissza a gázt abban a székesfehérvári társasházban, ahol a hét eleje óta szünetel a fűtés. A lakók felváltva kapcsolják be a villanymelegítőket, az önkormányzat által felajánlott átmeneti szállásokra eddig egyikük sem akart beköltözni.
Vágólapra másolva!

Hétfő óta nincs fűtés egy 13 lakásos székesfehérvári társasházban és az épületben levő két üzletben, miután gázszivárgás miatt a szolgáltató lezárta a gázvezetéket, és leszerelte a mérőórákat - közölte a Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

Tögl Lászlóné tájékoztatása szerint a belvárosi Ady Endre utca házának egyik lakója hétfőn gázszagot érzett a lakásában. Értesítette a gázszolgáltatót, az E.on szakemberei pedig átvizsgálva az épületet, két lakásban gázszivárgást mutattak ki. A szolgáltatást csak azután lehet visszaállítani, ha kicserélik a gázórákból kivezető és az oda bemenő csőszakaszokat, valamint a gáztűzhelyekhez vezető flexibilis csöveket. Mindehhez felújítási tervet kell készíteni, amelyet az E.on-nak kell jóváhagynia.

A gondokat növeli, hogy az egyik lakás kéménye nem a szabványnak megfelelő. Az optimista prognózisok szerint, ha semmi rendkívüli probléma nem adódik, akár szombat délután visszakapcsolhatják a fűtést az épületben.

Az időközben nyolc fokra hűlt lakásokat villanyfűtéssel próbálják kicsit felmelegíteni a házban lakók, akik - miután félő, hogy az ugyancsak koros elektromos vezetékek nem bírják el a megnövekedett terhelést - a lakásokban felváltva kapcsolják be a villanymelegítőket. Az önkormányzat felajánlotta, hogy azoknak, akik nem bírják tovább a hideg lakásban, valamelyik kollégiumban átmeneti szállást biztosít, a lakók azonban eddig nem kívántak élni a lehetőséggel. Akik tehetik, a fűtés helyreállításáig a nap nagy részét és az éjszakákat családtagoknál, ismerősöknél töltik.