Lecsúszott a népszerűségi lista éléről Schmitt Pál a Mediánnál

2012.02.02. 10:21

Schmitt Pál köztársasági elnök lett a politikusok e havi népszerűségi listájának vesztese a Mediánnál. A HVG által közölt felmérés szerint a többség úgy véli, hogy rossz irányba mennek a dolgok, de a kormány megítélése javult, a Demokratikus Koalíció pedig elérte a parlamenti küszöböt.

Decemberhez képest alig változott a pártok közötti erőviszony - írja a Medián január 20-24. között készített felmérése alapján a csütörtöki HVG. A Fideszt a választásra jogosultak 26 százaléka kedveli, és az ellenzéki pártok népszerűségében is minimális az elmozdulás.

Januárban a választókorúak mindössze 41 százaléka gondolta biztosnak, hogy elmenne szavazni. A választani tudó biztos szavazók  45 százaléka a Fideszre, 23 százaléka  az MSZP-re, 20 százaléka a Jobbikra, míg 6 százaléka az LMP-re szavazna a felmérés szerint. Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció a közvélemény-kutatás szerint a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékon áll a választani tudó, biztos szavazók között.

A vezető politikusok népszerűségi listáján a hónap vesztese Schmitt Pál, aki az előző hónapban még vezetni tudta a rangsort. A köztársasági elnöknek a plágiumbotrány kipattanása után hat százalékpontot esett a tetszési indexe. Több kormányoldali politikus, köztük Orbán Viktor is növelte a népszerűségét, és ugrásszerűen nőtt az IMF-tárgyalásokkal megbízott Fellegi Tamás ismertsége és népszerűsége.

A válaszolók csaknem háromnegyede (73 százaléka) úgy érzi, az országban rossz irányba mennek a dolgok, az Orbán-kormány munkájának megítélése viszont három pontot javult (a 100 fokú skálán 33 pont).

KAPCSOLÓDÓ CIKK