Vádemeléssel folytatódik az esztergomi háború

Vágólapra másolva!
A vád szerint a vádlott másokkal együtt még tavaly márciusban jogosulatlanul belépett az önkormányzat informatikai rendszerébe.
Vágólapra másolva!

Számítástechnikai rendszer elleni bűncselekmény vétsége miatt vádat emelt a tatabányai ügyészség az esztergomi polgármester sajtófelelőse és segítői ellen - erősítette meg a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a Fidesz esztergomi szervezetének közleményét.

"A polgármester asszony önkéntesei még 2011 márciusában bezárkóztak a volt alpolgármesteri irodába, és két, arra nem jogosult személy a hivatal informatikai rendszerében kutatott" - olvasható a Fidesz közleményében, amely szerint az ügyben a jegyző tett feljelentést.

A Fidesz közleménye név szerint említi Váczy-Hübschl István sajtófelelőst, azt írták, hogy "a vádlottak vélhetően törvényt sértve jutottak be az Esztergomi Polgármesteri Hivatal informatikai rendszerébe, hozzáférve akár az esztergomi polgárok adataihoz is".

Miskolczi Ivett, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtóreferense az MTI-nek elmondta, a vádemelés alapja a jogosulatlan belépés az informatikai rendszerbe. A cselekménnyel kapcsolatban károkozást a vádirat nem említ - tette hozzá.

Az MTI által az egyik vádlottól megszerzett vádirat megállapítja, hogy két vádlott a harmadik vádlott által biztosított kulccsal bejutott az épületbe, és az általa átadott jelszóval a polgármesteri hivatal "számítástechnikai rendszerébe az annak védelmét szolgáló intézkedés kijátszásával jogosulatlanul beléptek, és azt használták".

Váczy-Hübschl István, aki társadalmi munkában látja el a sajtófelelősi tisztséget, az MTI kérdésére azt mondta, az ártatlanság vélelme az ítélethozatalig mindenkit megillet, folyamatban lévő ügyben csak nyilvános tárgyaláson tisztázódhat a helyzet, ezért márciusban várja a sajtó képviselőit is az első tárgyalásra.

Az esztergomi patthelyzetről itt olvashat bővebben.