Nem tetszik a Külügynek a holokausztot emlegető jobbikos nyilatkozat

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztérium és a KDNP is elítéli a Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselőnek a holokauszttal kapcsolatos álláspontját, mely a Jerusalem Post című lapban olvasható. A Külügy szerint sanda szándék vezeti azt is, aki össze akarja mosni a kormányzat politikáját egyes felelőtlen szélsőjobboldali ellenzéki megnyilvánulásokkal.
Vágólapra másolva!

A magyar Külügyminisztérium (KÜM) elítéli Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselőnek a Jerusalem Post című lapban olvasható, egyebek mellett a holokauszttal kapcsolatos álláspontját - közölte a kormányzati honlapon a Külügyminisztérium.

Gyöngyösi Mártont, a Jobbik külpolitikai szóvivőjét, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnökét a Jerusalem Post úgy idézte, mint aki a Jewish Chronicle című folyóiratnak nyilatkozott, megkérdőjelezve a holokauszt magyar áldozatairól szóló ismert számokat, Izraelt egy náci rendszerhez hasonlítva, és pártja támogatásáról biztosítva Iránt.

A KÜM a közleményében azt írta, határozottan elítélik a Jobbik parlamenti képviselőinek a holokauszt, az izraeli belpolitikai helyzet, valamint a közel- és közép-keleti politikai viszonyokkal kapcsolatos álláspontját.

Közölték, a magyar kormány példa nélküli népirtásnak tartja a magyar zsidóság tragikus pusztulását a második világháború idején, és rendkívül fontosnak ítéli, hogy ennek kellő súlya legyen a nemzeti emlékezetben, az iskolai oktatásban, a kutatásban, az áldozatok és hozzátartozóik kárpótlásában. "Hazánk a Holokauszt-tagadás minden formáját visszautasítja" - szögezte le a Külügyminisztérium a közleményben.

"A Külügyminisztérium vezetése egyúttal kategorikusan visszautasít minden olyan sanda szándékoktól vezérelt, az utóbbi idők magyarellenes hisztériát keltő propagandájába illeszkedő, rossz szándékú próbálkozást, amely hamis állításokra alapozva kísérletet tesz a magyar kormányzat politikájának összemosására egyes felelőtlen szélsőjobboldali ellenzéki megnyilvánulásokkal" - írják. A Jerusalem Post ugyanis idézi a kelet-európai antiszemitizmus ismert szakértőjét, Dávid Kac professzort, aki szerint "sok mindent, amit a Jobbik mond, azt a Fidesz is magáévá teszi".

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) is közleményt adott ki Gyöngyösi Mártonnak a Jerusalem Postban ismertetett nyilatkozatával kapcsolatban. A kisebbik kormánypárt szerint "Magyarországnak tudatnia kell a világgal, hogy nálunk, Európa szívében minden nemzeti, etnikai, vallási felekezet tagja szabadon, megbecsülten és félelem nélkül élhet".