Vágólapra másolva!
A Bazmeg című szám a rendőrség szerint negatív társadalomkritika és nem nemzeti jelkép megsértése.
Vágólapra másolva!

Megszüntették a nyomozást Dopeman Bazmeg című száma ügyében, mert nem valósult meg a nemzeti jelkép megsértése bűncselekmény - közölte a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) jogsegélyszolgálatának vezetője, aki az ügyben a zenész jogi képviseletét látta el.

A VII. kerületi rendőrkapitányság határozata szerint a Legfőbb Ügyészségre több bejelentés érkezett elektronikus úton egy interneten megjelent videoklip miatt, ami a feljelentések szerint tartalmában sérti Magyarország nemzeti jelképét, a Himnuszt azzal, hogy a videón szereplő két ember trágár szavak ismételgetése között időnként a magyar Himnusz sorait szőtte bele szerzeményébe.

A TASZ közleménye szerint a rendőrség megállapította, hogy "az előadó a jelenlegi politikai-gazdasági-társadalmi viszonyokra vonatkozó kritikáját fejezi ki az általa művelt zenei stílusban. Tény, hogy véleményét trágár szavak használatával is nyomatékosítja. (...) A videoklipből azonban Magyarország Himnuszára félreérthetetlenül és közvetlenül vonatkozó, sértő, lealacsonyító kifejezés, illetve magatartás sem képileg, sem szövegileg nem állapítható meg. A negatív társadalomkritika nyomatékosításához felhasznált trágár szavakról egyértelműen megállapítható, hogy azok nem Magyarország Himnuszára vonatkoznak, így előadásukkal nem valósulhat meg tényállásszerű magatartás."

A rendőrség szerint az előadó Himnusz alatti gesztusai, viselkedése sem arra utal, hogy szándéka a Himnusz lealacsonyítása lett volna. A határozat ellen a feljelentők nem élhetnek panasszal.