Elszíneződött a szonda az éhségmenet egyik résztvevőjénél Mezőkövesden

Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó akció, Miskolc
Vágólapra másolva!
Mezőkövesdre ért a hétfőn elindult éhségmenet, ahol a Fidesz helyi szervezete ideiglenes munkát ajánlott a menet tagjainak. A Fidesz szerint a menet tagjai közül csak négyen vették föl hivatalosan a munkát, közülük egyet nem lehetett alkalmazni, mert ittas volt. A menet tagjai szerint nem hivatalosan mindenki dolgozott, egy fiatal fiúnál pedig azért színeződött el a szonda, mert a fideszesek által kínált teából ivott.
Vágólapra másolva!

Munkát és kenyeret kínált Tállai András államtitkár a hétfőn Miskolcról indult éhségmenet résztvevőinek kedden Mezőkövesden - közölte a Fidesz mezőkövesdi szervezete. A közlemény szerint az ötvenfős menetből a mezőkövesdi hómunkát végül négyen fogadták el, a Fidesz által felajánlott harminc darab kenyér viszont elfogyott.

A munkát végül csak hárman vették föl, mert az egyik alkalmi munkavállalónál elszíneződött az alkoholszonda. Tállai szerint elképzelhető, hogy többeket a helyszínen végzett szondáztatás riasztott el a munkavállalástól. A képviselő sajnálattal nyugtázta, hogy a helyszínen lévő MSZP-s és LMP-s országgyűlési képviselők közül egyik sem vállalkozott a hólapátolásra.

Az éhségmenet egyik tagja, Tóth Miklós Imre, valamint két meg nem nevezett társa a Mezőkövesden történtekről közleményt adott ki, amely szerint a Fidesz által biztosított harminc kenyeret a mezőkövesdi rászorulóknak osztották ki. Mint írták, a felajánlott munkát a menet néhány tagja a mínusz 10 fokban, szakadó hóban megtett 60 kilométer után is fölvette.

A közlemény szerint mások a még meglévő munkahelyüket féltve hivatalosan nem fogtak lapátot. A menettel tartó országgyűlési képviselőket nem engedték munkát vállalni, de saját pénzen vásárolt lapátokkal beálltak dolgozni. A közlemény szerint a 4 vagy 8 órás műszak előtt mindenki negatív alkoholtesztet produkált, kivéve azt a fiatal fiút, aki a fideszesek által kínált meleg teából ivott.

A tervek szerint a menet február 13-án, az Országgyűlés nyitóülésére ér Budapestre. A polgármesterek és civilek által kezdeményezett, Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó menet résztvevői akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: "munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért".