Vágólapra másolva!
Az ügyeletes orvos utasítására kórház helyett hajléktalanszállóra vittek egy férfit, akinek lakótársát holtan találták a Zala megyei Garaboncon. Később kiderült, hogy tüdőgyulladása van, de a kórházban meghalt, mert már nem tudtak rajta segíteni.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 42 éves férfi, akit szombaton kihűlés miatt elhunyt társa mellől vittek hajléktalanszállóra a rendőrök Garaboncról. A férfi tüdőgyulladás és szövődményei miatt halt meg a nagykanizsai kórházban, idősebb társa szombaton kihűlés miatt vesztette életét.

A két férfira ugyanabban a házban találtak rá szombaton Garaboncon. Koma László, Garabonc független polgármestere az [origo]-nak azt mondta, az idősebb férfi albérlőként lakott a szoba-konyhás házban, a fiatalabb pedig gyakran töltötte nála az idejét. A polgármester szerint ő pont szemben lakik azzal a házzal, ahol a tragédia történt. Szombaton a ház főbérlője - aki szintén a közelben lakik - tőle kért segítséget, amikor észrevette, hogy az egyik férfi a házban meghalt, a másik pedig nagyon rossz állapotban van. Koma László a főbérlővel együtt átment a házba, így ott volt akkor is, amikor a telefonon kihívott ügyeletes orvos megjelent.

Majd felmelegszik

Koma szerint a házban hideg volt, ami azért is érthetlen, mert az udvaron 30 köbméter fa volt, így befűthetett volna az albérlő. Az idősebb, elhunyt férfi a földön feküdt, takaró volt rajta, de a lábai meztelenek voltak. A másik, 42 éves férfi mellette ült az ágyon, a polgármester szerint kabátba volt öltözve, de láthatóan nagyon rossz állapotban volt, nem válaszolt a kérdésekre, és a szája is fel volt dagadva. A polgármester elmondása szerint a az orvos megállapította, hogy az idősebb, földön fekvő férfi elhunyt, de Koma szerint a másik férfit nem vizsgálta meg, csak annyit mondott, hogy vele nincs semmi probléma, majd felmelegszik, vigyék fűtött helyre.

A polgármester szerint a kiérkező rendőrök mentőt akartak hívni a férfihoz, hogy kórházba vitessék, de a mentősök azt mondták, csak akkor jönnek ki, ha az ügyeletes orvos beutalót ad - ez pedig nem történt meg. A rendőrök így előbb a szüleihez próbálták meg elvinni a férfit, de az nem akart ott maradni, így végül a Vöröskereszt nagykanizsai hajléktalanszállójára szállították.

Ezt a Zala Megyei Rendőrkapitányság is megerősítette kedden délután az [origo]-nak. "Az összefüggéstelenül beszélő, ám tudatánál lévő és kommunikációképes férfihez, akit pár házzal távolabb lévő rokonai nem fogadtak be, a rendőrök mentőt akartak hívni, de a halottszemlén jelenlévő orvos ezt - mivel tájékoztatása szerint a férfin külsérelmi nyomot nem látott - nem tartotta indokoltnak. Miután a kórházba szállítás helyett a hajléktalan szállón történő elhelyezését javasolta, a rendőrök a nagykanizsai, hajléktalanokat befogadó szállásra vitték" - írta kérdéseinkre Szabados Gábor szóvivő. A polgármester elmondása szerint a férfi nem volt hajléktalan, nem a szülei házában, hanem a család pincéjénél lakott, és tüzelője is volt.

A hajléktalanszálló vezetője a folyamatban lévő nyomozás miatt nem akart az ügyről beszélni, csak annyit mondott az [origo]-nak, hogy a férfi hétfőn hajnalban rosszul lett, légzési nehézségei miatt mentőt hívtak hozzá, és elvitték a nagykanizsai kórházba. A beteg férfi itt hunyt el, halálának oka tüdőgyulladás volt, illetve annak szövődményei. A rendőrség vizsgálatot indított a haláleset körülményeinek tisztázására.

A háziorvost többször kerestük, de nem vette fel a telefonját.