Az osztályon tartózkodtak az ápolók is, amikor egy beteg halálra verte a szobatársát a szentesi pszichiátrián. A kórház szerint azonnal reagáltak, azt pedig egy belső vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy történt-e mulasztás. Szerintük az sem biztos, hogy az idős beteg a verés miatt halt-e meg.

Hétfőn hajnalban meghalt egy beteg a szentesi Dr. Bugyi István Kórház pszichiátriai osztályán, miután szobatársa megverte. A 67 éves férfinak többszörösen eltört az arc- és az orrcsontja, órákkal később meghalt. A rendőrség szerint a beteg hangoskodott, 34 éves társa ezt nem bírta elviselni, ezért támadt rá.

Amikor az eset történt, akkor sem hiányzott a személyzet az osztályról - közölte a szentesi kórház az [origo] kérdésére. "A törvényi előírásoknak megfelelően rendelkezésre állt az orvosi és ápolói szakszemélyzet, megfelelő létszámban", ott volt az ügyeletes orvos és több ápoló is. Amikor észrevették, hogy mi történt, felmérték a helyzetet, és orvosi ellátásra küldték a megvert férfit. A beteg szakszerű orvosi ellátást kapott, de három-négy óra elteltével meghalt.

A szentesi kórház rendkívüli esetnek tartja, hogy bántalmazás történt a pszichiátrián, és azt is, hogy meghalt egy beteg. Szerintük csak törvényszéki orvos szakértő mondhatja ki boncolás után, hogy a kettő összefügg egymással. A kórház szerint a bántalmazott férfi aznap éjjel több osztályt is megjárt, mert kezelésre szorult, így csak a kórház belső vizsgálata tárhatja fel pontosan, hogy mi történt. "A hatósági eljárás alkot majd arról véleményt, hogy történt-e emberi mulasztás" - válaszolta az erre vonatkozó kérdésünkre a kórház.

Arra a kérdésre, hogy a történtek után megerősítik-e a pszichiátrián ápolt betegek felügyeletét, a kórházban azt felelték: a betegellátást eddig is az előírásoknak megfelelően végezték az intézményben. "A rendszeren szigorítani csak a törvényi rendelkezések szigorításával lehetne, azonban ez nem intézményi kompetencia" - tették hozzá.

A bántalmazó beteget kedden délelőtt a rendőrség elszállította a kórházból. A 34 éves férfit halált okozó testi sértés gyanújával vették őrizetbe.