Hűtlen kezelés miatt tett feljelentést a Budapesti Temetkezési Intézet

A Csömöri Temetkezési Szolgálat Kft. megvásárlása jelentős gazdasági érdeksérelmet jelentett - állítja a Budapesti Temetkezési Intézet.

Feljelentést tett a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanújával a Csömöri Temetkezési Szolgálat Kft. megvásárlása miatt.

A Budapesti Temetkezési Intézet 2003. november 14-én tíz évre bérbe és üzemeltetésbe vette a Csömöri Temetkezési Szolgálat Kft. tulajdonában lévő ingatlant, az azon lévő krematóriumot, továbbá a temetőként funkcionáló területet a P.S.I. Holding Kft.-től, majd 2006. március 30-án - a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi bizottságának támogatásával - megvásárolta a Csömöri Temetkezési Szolgálat Kft. 99 százalékát 820 millió forintos vételáron. A fennmaradó 1 százalékot a BTI Zrt. leánycége, a BTI Nemeskő és Építőipari Kft. vette meg.

A BTI álláspontja szerint a társaság előző vezetése túlzott vételárat fizetett, a rendelkezésre álló értékbecslések is mindössze 565 millió forintos forgalmi értéket állapítottak meg a teljes ingatlanra.

Az intézet a dokumentumokra hivatkozva azt közölte: az árkülönbözet a hamvasztóüzem működtetéséből kialakult piac megvásárlásával indokolta a korábbi cégvezetés. A jelenlegi vezetés jelezte: a krematóriumot mindvégig az intézet működtette, vagyis a cég a saját piacát vásárolta meg. A közlemény szerint ezzel jelentős gazdasági érdeksérelmet szenvedett el a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. és áttételesen 100 százalékban tulajdonos fővárosi önkormányzat is.

A társaság ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályán, és fenntartja a jogot, hogy érvényesítse polgári jogi igényét is.