Mínusz 20 fok alatti hőmérsékletre készülnek a déli megyékben

Vágólapra másolva!
Több tucat busz vesztegelt szerda hajnalban a nagy hideg miatt az ország különböző településein. A mentők egy nap alatt összesen ötven embert vittek kórházba kihűlési tünetekkel, Hajdú-Biharban huszonegy településen tartanak zárva iskolákat, a Tigáz pedig három irodáját is bezárta a fagy miatt. Az országos rendőrfőkapitány szerint a hideg időben a védekezés során hat nap alatt 657 ember életét mentették meg.
Vágólapra másolva!

Mintegy 2800 esetben riasztották országszerte a mentőket az elmúlt egy napban, ötven embert szállítottak kórházba kihűlés, fagyás tüneteivel - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Összesen tízszer vonultak ki szén-monoxid-mérgezés miatt, két ember életét viszont már nem sikerült megmenteni.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, hogy a legtöbbször ficammal, töréssel járó baleseteknél volt dolguk a mentőknek. Országszerte 743 mentőegység személyzete, mintegy 1700 mentődolgozó vesz részt az ellátásban, munkájukat 60 terepjáró képességű mentőautó, valamint mentőhelikopterek segítik.

Hat megyében mínusz 20 fokos hidegtől tartanak

Az extrém hideg miatt hat megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az ország déli részén Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében a hőmérséklet -20 fok alá csökkenhet.

Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban, valamint hét megyében, Pest, Fejér, Veszprém, Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a területeken -15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Az ország északi területein, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg nincs érvényben figyelmeztetés.

Az országos rendőrfőkapitány közlése szerint a hideg időben a védekezés során hat nap alatt 657 ember életét sikerült megmenteni.

Tizennégy buszon romlott el a fék

A Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, hogy 14 menetrend szerinti busz romlott el hajnali 3 és 7 óra között a hideg miatt Gödöllő és Vác térségében. Nem nyíltak a buszok ajtói, és a fékek sem működtek, emiatt az utasoknak általában negyedórát kellett várakozniuk, de a buszokat fűtötték közben.

A Gemenc Volán 15 autóbusza nem indult el szerdán reggel a rendkívüli hideg miatt Tolna megyében. Tamási és Dombóvár térségében hajnalban -24 Celsius-fokot mértek, a járművekben megdermedt az üzemanyag, és meghibásodott a légrendszerük.

Újabb iskolákban rendeltek el tanítási szünetet Hajdú-Bihar megyében, így már 21 településen vannak zárva az iskolák és az óvodák - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese.

A Tigáz a honlapján közölte, hogy a rendkívüli útviszonyok miatt 35 kistérségi ügyfélszolgálati fiókirodában korlátozta a nyitva tartást, három irodát pedig, az ózdit, a mezőtúrit és a törökszentmiklósit be is zárták.