Vágólapra másolva!
A 2010 októberi vörösziszap-katasztrófában érintett Mal Zrt. tulajdonosai a gyár működőképességének és a munkahelyek megtartásának érdekében készek a megállapodásra, ezért jelképes, ezerforintos összegért válnának meg a jelenleg húszmilliárd forintot érő ajkai timföldgyár felétől.
Vágólapra másolva!

A tulajdonosok jelképes összegért, ezer forintért ajánlották fel az ajkai timföldgyár tulajdonrészének ötven százalékát az államnak - közölte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. igazgatótanácsának elnöke.

Tolnay Lajos elmondta, hogy az állammal a cég tulajdonrészének átadásáról a tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak, érdemi választ még nem kaptak. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel (MNV) Zrt. titoktartási megállapodást írtak alá, ezért további részleteket nem közölt a tárgyalásokról.

A tulajdonosok a gyár működőképességének és a munkahelyek megtartásának érdekében készek a megállapodásra. Megjegyezte, hogy a cég a KPMG által elvégzett vagyonértékelés szerint jelenleg több mint 20 milliárd forintot ér. A Mal-részvények felajánlásáért egyetlen feltételt szabtak, azt, hogy csak a független magyar bíróság jogerős ítélete alapján lehessen bármilyen szankciót érvényesíteni a céggel szemben - mondta, hozzátéve, hogy ezalatt a környezetvédelmi bírsággal, illetve a polgári perekkel kapcsolatos intézkedéseket értik.

Tolnay közlése szerint a Mal óriási likviditási gondokkal küzd, az éves árbevétel negyede, mintegy 9 milliárd forint hiányzik a cégből a vörösiszap-katasztrófa miatt. Ebből a katasztrófával közvetlenül összefüggő költségek 3,5 milliárd forintot tesznek ki, 2,5 milliárd forint kiadás az üzemzavar miatt keletkezett, míg további 3 milliárdot a bankok vontak ki a cég finanszírozásából. Hangsúlyozta: a cég kizárólag a szállítók türelmének köszönheti, hogy még működik.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A vörösiszap-katasztrófáról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.