Budapesten és 17 városban veszélyes a levegő

Vágólapra másolva!
Hét vidéki városban már egészségtelen a levegő, másik tízben egyre nagyobb a szmog. Budapesten az egész városban túl magas a szálló por koncentrációja, a főpolgármester arra a budapestieket, hogy korlátozzák az autóhasználatot, és ha tehetik, inkább gázzal fűtsenek.
Vágólapra másolva!

Tizenhét város levegőjét minősítette veszélyesnek a friss mérési adatok alapján az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI). A honlap péntek reggeli adatai szerint Ajka, Várpalota, Székesfehérvár, Tatabánya, Pécs, Százhalombatta, Budapest, Esztergom, Salgótarján, Eger, Putnok, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen levegője minősült veszélyesnek, mindegyik városban a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt. Ezen városok többségében a szálló por koncentrációja elérte, vagy meghaladta a 100 mikrogrammos riasztási értéket.

Emellett hét város (Sopron, Győr, Veszprém, Dunaújváros, Vác, Szeged és Abony) levegőjét egészségtelennek minősítették. Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel Tököl és Hernádszurkok. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A Honvéd-telepnél és Káposztásmegyeren a legrosszabb a levegő

Budapesten a Főpolgármesteri Hivatal pénteki tájékoztatása szerint a város összes mérőpontján magas volt a szálló por koncentrációja, 11 állomáson annyira, hogy az már veszélyezteti az egészséget, ezért a szabályok szerint azonnali intézkedésekre van szükség. A hivatal adatai szerint a XIII. kerületben, a Honvéd-telepnél lévő állomásnál volt a legrosszabb a levegő, de Káposztásmegyeren és a XVIII. kerületben is különösen magas volt a szálló koncentrációja.

A rossz levegő miatt Tarlós István polgármester arra kéri a fővárosiakat, hogy aki teheti, korlátozza az autóhasználatát, és menjen BKV-val, aki autóba ül, az pedig figyeljen arra, hogy álló helyzetben ne járassa a motort. Azokban a háztartásokban, ahol lehetőség van rá, a szilárd- és olajtüzelésű kandallók, kályhák helyett fűtsenek gázzal, és lehetőség szerint a gyárak is csökkentsék kibocsátásukat - kérte a főpolgármester.

A magas szálló por miatt az egészségtelen levegő köhögést, nehézlégzést okozhat, a tüdőbe jutva pedig gyulladásos folyamatokat indíthat el. Szmog idején többen fordulnak orvoshoz asztmával és krónikus légcsőhuruttal, és nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por különösen a légzőszervi betegek állapotát súlyosbíthatja, de veszélyeztettek a csecsemők, a gyerekek, az időskorúak és a dohányosok is. Azt tanácsolják, hogy ők kerüljék a forgalmas utakat, lehetőség szerint ne szellőztessenek és ne legyenek sokat a szabadban.