Ítélethirdetés várható Geréb Ágnes perében

Vágólapra másolva!
Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság, és öt évre eltiltotta szakmájától.
Vágólapra másolva!

Várhatóan ítéletet hirdetnek ma Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és társai ügyében a Fővárosi Ítélőtáblán. A másodfokon zajló per tárgyalásán a vádlottak előzőleg felszólalhatnak az utolsó szó jogán.

Geréb Ágnest első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte tavaly márciusban a Fővárosi Bíróság, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától, egy rendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. A másodrendű vádlottat 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Geréb Ágnes és négy társának ügye négy esetről szól. Az egyik esetben a gyermek a vád szerint a szülés levezetése következtében holtan jött világra, a másik esetben fél évvel később halt meg a kórházban. További két esetben a szülő nők kerültek életveszélyes állapotba; ezen esetekben a veszélyeztetés tényét nem tudták bizonyítani.

A bírósági tárgyalási szakaszban lévő ügyeitől függetlenül Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt, majd 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, és több mint egy éve házi őrizetben van.