Ítélethirdetés várható Geréb Ágnes perében

2012.02.10. 8:04

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság, és öt évre eltiltotta szakmájától.

Várhatóan ítéletet hirdetnek ma Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és társai ügyében a Fővárosi Ítélőtáblán. A másodfokon zajló per tárgyalásán a vádlottak előzőleg felszólalhatnak az utolsó szó jogán.

Geréb Ágnest első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte tavaly márciusban a Fővárosi Bíróság, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától, egy rendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. A másodrendű vádlottat 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Geréb Ágnes és négy társának ügye négy esetről szól. Az egyik esetben a gyermek a vád szerint a szülés levezetése következtében holtan jött világra, a másik esetben fél évvel később halt meg a kórházban. További két esetben a szülő nők kerültek életveszélyes állapotba; ezen esetekben a veszélyeztetés tényét nem tudták bizonyítani.

A bírósági tárgyalási szakaszban lévő ügyeitől függetlenül Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt, majd 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, és több mint egy éve házi őrizetben van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK