A parlament nem kérte Rogán Antalt Kövér László arab körútjának előkészítésére

Sura-tanács, Szaúd-Arábia törvényhozó testülete, a Súra Tanács, Shura council, Majlis as-Shura, Rijád
Vágólapra másolva!
Két hét múlva hivatalosan is elutazik az Egyesült Arab Emírségekbe Rogán Antal, aki januárban egy titokzatos magánúton egyszer már ellátogatott az arab országba. A gazdasági bizottság elnöke Kövér László házelnökkel látogatja meg újra az emíreket, hogy pénzt szerezzen együttműködésekhez. Előző útjának célja körül tovább sűrűsödött a homály, mivel az Országgyűlés az [origo]-nak megerősítette: nem küldték ki Rogánt Abu-Dzabiba semmilyen előkészítő tárgyalásra.
Vágólapra másolva!

Nem a parlament küldte Rogán Antalt az Egyesült Arab Emírségekbe, ahol Orbán Viktor egyik legközelebbi tanácsadójának társaságában arab állami vezetőkkel találkozott január legvégén - tudta meg az [origo] az Országgyűlés sajtószolgálatától. Rogán korábban azt nyilatkozta, január 30. és február 1. között az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként hívták meg az Emírségekbe, és ott egy február végi hivatalos látogatást készített elő. Az Országgyűlés sajtószolgálata szerint viszont a februári látogatás előkészítésére ők nem utaztattak delegációt.

A sajtószolgálat megerősítette, hogy Rogán Antal nem az Országgyűlés szervezésében utazott az arab országba. Korábban a fideszes politikus is azt állította, hogy látogatása "a diplomácia szóhasználata szerint magántermészetűnek" tekinthető, és azt maga fizette, de hozzátette, hogy a kinti programja hivatalos volt, és egy februári út előkészítését, az előzetes kapcsolatfelvételt szolgálta. A gazdasági bizottság fideszes elnöke az üzleti szféra és a kormány tagjaival, köztük Ajman emírség uralkodójával is tárgyalt. A fideszes politikussal volt Abu-Dzabiban Habony Árpád, Orbán Viktor egyik legközelebbi tanácsadója, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese és felesége, Szentkirályi Alexandra, a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselője is.

Az utazást a résztvevők nem maguk hozták nyilvánosságra, arról az Öbölmenti Orvosi Egyetem számolt be, az intézményt ugyanis a magyar csoport meglátogatta kinntartózkodása alatt. Az orvosi egyetem közleményéből lehetett megtudni azt is, hogy a delegációt Orbán Viktor tanácsadója, Arpad Khabon (Habony Árpád) vezette, arab uralkodókkal is egyeztettek, és tárgyaltak a magyar miniszterelnök esetleges látogatásáról az Emirátusokba. A tárgyalásokról a csoport egyik tagja sem akart részleteket elárulni, mindannyian azt állították, "magánúton" utaztak ki, magánügyeiket intézték. A csoportot ugyanakkor az abu-dzabi magyar nagykövetség egyik diplomatája, Velez Béla segítette, és több jel utalt arra is, hogy közügyeket is napirendre vettek (az utazás hátteréről itt olvashat bővebben).

Az arabok pénzéért mennek

A kiutazó csoport egyik tagja, Szalay-Bobrovniczky Kristóf korábban az [origo]-nak azt mondta, az Emirátusok azért érdekes, mert igen gazdag állam, jelentős befektető, és szerették volna feltérképezni az ebben rejlő lehetőségeket, "be akartak kapcsolódni a vérkeringésbe". Hasonló okból tér vissza az országba hamarosan Rogán Antal, de immár Kövér László országgyűlési elnök oldalán - tudtuk meg a parlament sajtószolgálatától. Az [origo]-nak írt válaszból kiderül, hogy Rogán Kövér László házelnökkel, Kövér kabinetfőnökével és az Országgyűlés Külügyi Hivatalának vezetőjével február 23-án tesz mindössze egynapos látogatást az Egyesült Arab Emirségekben, Dubajban.

A sajtószolgálat szerint a látogatás "magyar kezdeményezésre" jön létre. A delegáció találkozik az ottani parlament, a Szövetségi Nemzeti Tanács elnökével, és tárgyal a Gazdasági Kamara vezetőivel is. A találkozók célja "a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez szükséges politikai feltételek támogatása". A sajtószolgálat szerint az utat az indokolja, hogy az Emirátusok gazdasági növekedése a nemzetközi pénzügyi válság alatt is folytatódott, és most is "rendelkeznek a gazdasági együttműködés finanszírozásához szükséges stabil pénzügyi forrásokkal".

A szaúdi szál

Az Országgyűlés sajtószolgálata szerint Rogánék látogatása az Emírségekben egy másik arab út mellékállomása lesz. Kövér László és delegációja ugyanis meghívást kapott a szaúd-arábiai Sura Tanácsnak, a szaúdi király tanácsadó testületének elnökétől, hogy vegyen részt február 24-26-án a világ legfejlettebb államait tömörítő G-20 országok Rijadban tartott parlamenti elnöki találkozóján. Mivel Magyarország nem tagja a G20-nak, az Országgyűlés sajtószolgálata szerint jelentős gesztusértéke és politikai jelentősége is van a meghívásnak.

Forrás: AFP/Mohammed Obaidi
A Sura Tanács a szaúdi királynak ad tanácsokat

Ezen az ülésen a kultúrák közötti globális párbeszédről, energiapolitikáról és a pénzügyi válság hatásairól is szó lesz, és Kövér László a sajtószolgálat szerint mindhárom témához hozzá akar szólni. A konferencián kívül Kövér és delegációja kétoldalú találkozókat is folytat majd többek között a Sura Tanács elnökével, Rogán Antal pedig a tervek szerint a szaúdi tanács gazdasági, pénzügyi és informatikai bizottságának elnökével találkozik majd.

Az Egyesült Arab Emírségekbe tett látogatás a szaúdi utat megelőző napra esik. A sajtószolgálat szerint az utazás menetrend szerinti járattal történik, lebonyolítása és finanszírozása az Országgyűlés elnökének nemzetközi utazásaira vonatkozó törvény szerint zajlik. A szaúdi kinntartózkodás költségeit a tájékoztatás szerint a meghívó ország állja.