Szombaton szmogriadó lehet Budapesten

BKV, tömegközlekedés, villamos, budapest
Vágólapra másolva!
Szombaton feltehetően el kell majd rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. A szállópor koncentrációja ugyanis egyre emelkedik a fővárosban. Ha szombaton szmogriadó lesz, akkor vasárnaptól az autóforgalmat is korlátozzák majd.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg el kell rendelni Budapesten a szmogriadó riasztási fokozatát szombat reggel - közölte a Főpolgármesteri Hivatal péntek este, hozzátéve: ha ez megtörténik, akkor vasárnap reggel 6 órakor életbe léptethetik a gépjárműforgalom korlátozását is. A fővárosban jelenleg a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

A hivatal a budapesti levegőszennyezettség adatainak 15 óráig számított átlageredménye alapján azt írta: egyre nő annak a valószínűsége, hogy a szombaton a fővárosban el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát, mert csütörtökön a szálló por mennyisége 12 fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, míg 11 mérőállomáson meghaladta a riasztási küszöbértéket is, és ez az eredmény a pénteki nap folyamán nem változott.

Ha a kedvezőtlen légszennyezettségi helyzet miatt szombat hajnalban el kell rendelni a riasztási fokozatot, akkor a vonatkozó jogszabályok alapján vasárnap reggel 6 órakor a gépjárműforgalom korlátozása is életbe léphet. Ha ez megtörténik, akkor 6 és 22 óra között a fekete és piros színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a szmogriadó riasztási fokozatának ideje alatt a fővárosban nem közlekedhetnek.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet péntek reggel 17 város levegőjét minősítette veszélyesnek a friss mérési adatok alapján. Ajka, Várpalota, Székesfehérvár, Tatabánya, Pécs, Százhalombatta, Budapest, Esztergom, Salgótarján, Eger, Putnok, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen levegője minősült veszélyesnek, mindegyik városban a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt. Ezen városok többségében a szálló por koncentrációja elérte vagy meghaladta a 100 mikrogrammos riasztási értéket.

Emellett hét város (Sopron, Győr, Veszprém, Dunaújváros, Vác, Szeged és Abony) levegőjét egészségtelennek minősítették. Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel Tököl és Hernádszurdok.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, ezeket kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), illetve piros (veszélyes) színnel jelölik. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.