Pokorni egy kormánymegbízottal veszekedett a Fidesz egri frakcióülésén

Pokorni Zoltán, WikiLeaks, párttársai, kormánytagok és ellenzékiek beszéltek Orbánról
Vágólapra másolva!
A budapesti járási hivatalok kialakítása miatt támadt rá meglehetősen felpaprikázva Pokorni Zoltán Pesti Imre fővárosi kormánymegbízottra a Fidesz pénteken zárult egri frakcióülésén - értesült az [origo]. A XII. kerületi polgármester szerint Pesti hatalmi ügyet csinált a körzetek kialakításából anélkül, hogy egyeztetett volna róla az érintettekkel. Orbán Viktor "bajtársiasságot" ígért a hivatalvezetői posztok kiosztásánál.
Vágólapra másolva!

Éles vita bontakozott ki az [origo]-nak beszámoló résztvevők elmondása szerint a Fidesz "többségében egyébként nyugodt" hangnemű egri frakcióülésén a járások kialakításával kapcsolatban.

Egy képviselő megfogalmazása szerint a XII. kerületet vezető Pokorni Zoltán "nekiment" a budapesti átalakításokért felelős fővárosi kormánymegbízottnak, Pesti Imrének, amiért Budapesten csak hét körzet lenne (a közigazgatási tárca januárban nyilvánosságra hozott tervei szerint az országban 168 járást alakíthatnak ki, plusz hetet - két budait és öt pestit - a fővárosban).

Pokorni szerint Pesti - akinek befolyása volt a körzetek kialakítására - "hatalmi kérdést csinált" a felosztásból, miközben szerinte az állampolgároknak az az érdekük, hogy utazgatás nélkül, lakóhelyük közvetlen környezetében elérjék a hivatalok szolgáltatásait, vagyis szerinte minden egyes kerületnek egyúttal önálló járásnak is kellene lennie. A Fidesz alelnökének felvetését támogatta a résztvevők beszámolói szerint az átalakításban szintén vesztes I. kerület polgármestere, Nagy Gábor Tamás is.

A két kerületvezető azt is kifogásolta, hogy a hátuk mögött született meg a döntés a közigazgatási körzetekről. Pesti ezt a vitában visszautasította, állítása szerint ugyanis több körben is volt egyeztetés.

Orbán Viktor a beszámolók szerint nem foglalt állást a kérdésben, hanem "szabad folyást engedett a vitának", és nem válaszolt azokra a kérdésekre sem, amelyekben vidéki településvezetők tudakolták, hogy vajon a járások száma végleges, vagy még növekedhet-e.

Azt, hogy a frakcióülésen vita volt a járásokról, az esemény után tartott sajtótájékoztatóján maga Lázár János frakcióvezető is elismerte.

Még a frakcióülés előtt az [origo]-nak nyilatkozó képviselők számos polgármester tiltakozása miatt arra számítottak, hogy elsősorban a járások székhelyeivel, illetve a körzetek határaival kapcsolatban lesznek majd összetűzések a tanácskozáson, de ilyen viták végül nem voltak.

Korábban, a frakcióülés szerda esti etapjában egy képviselő arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy a kormány "milyen jellegű - politikai vagy szakmai - vezetőket képzel a később létrejövő járási hivatalok élére". A résztvevők beszámolói szerint Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy "fontos a bajtársiasság, de a szakmai hozzáértés is", és a posztok kiosztásánál a kormány ígérete szerint mindkettőt figyelembe fogja venni.

A kormánypárti képviselők körében régóta visszatérő téma, hogy a parlamenti létszám 2014-től érvényes megfelezése után pozíció nélkül maradókat egyéb pozíciókkal kárpótolja majd a Fidesz vezetése. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jelenlegi, a parlamentnek még be nem nyújtott tervezete információink szerint nem is szűkíti le a hivatalvezetői poszt betöltésének feltételeit közigazgatási szakemberekre, jogászokra vagy közgazdászokra.

A járási hivatalok a kormány tervei szerint a megyei kormányhivatalok kirendeltségeiként működnek majd 2013. január 1-jétől, és átveszik az önkormányzatoktól mindazokat a - jellemzően jegyzői, hatósági - feladatokat, amelyek jelenleg is államigazgatási hatáskörbe tartoznak, ám még az önkormányzati hivatalok végzik el.

A hivatalokkal kapcsolatos vita ügyében kerestük Pokorni Zoltánt, Pesti Imrét és Nagy Gábor Tamást is, de egyiküket sem értük el.