Veszélyes magyar példára figyelmeztet egy ír lap

Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy évben a demokrácia és az emberi jogok "folyamatos eróziója" zajlott Magyarországon, a Fidesz-kormány "egy sor" olyan törvényt fogadtatott el, amelyek veszélyeztetik a bírói kar, a jegybank és az adatvédelmi intézmények függetlenségét, valamint a sajtószabadságot - olvasható az Irish Independent nevű ír napilapnak a magyar belpolitikáról közölt jegyzetében.
Vágólapra másolva!

Az újság azt is megemlíti, hogy a Fidesz által elfogadott új választási törvényben kijelölt körzethatárok a pártnak kedveznek, az említett törvények módosításához pedig a jövőben kétharmados többségre lesz szükség.

A lap jegyzetírója, Karen Coleman szerint Orbán Viktor miniszterelnök "visszafelé tartó pályára tereli" országát, és kikerüli azokat a szabályokat, amelyeket Magyarország elfogadott az EU-csatlakozása idején. Emlékeztet rá, hogy mindez "annyira megijesztette" az EU-t, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított több intézkedés visszavonása érdekében.

A szerző szerint nehéz időkben a kormányok számára könnyebbé válik "az igazolhatatlan igazolása" és az antidemokratikus törvénykezés bevezetése. Magyarország beleegyezett az EU-törvények betartásába, amikor 2004-ben csatlakozott az unióhoz, és "ha megúszhatja e törvények ilyen otromba megsértését", az mindenki számára veszélyes precedenst teremt - áll az ír lap jegyzetében.