Vágólapra másolva!
Az úgynevezett C lista a konkrét tudatmódosító szerek mellett az alapvegyületeket is tartalmazza. Egy toxikológus szerint a C lista elsősorban az internetes kereskedelmet szoríthatja vissza.
Vágólapra másolva!

Elkészült a nemzeti drogstratégia úgynevezett C listája, az új pszichoaktív anyagok jegyzéke, amely a konkrét tudatmódosító szerek mellett az alapvegyületeket is tartalmazza. A rendelet a tervek szerint március elsején lép hatályba.

A kormány honlapján hétfőn jelent meg a kábítószerekkel és pszichotrop anyagokkal, valamint az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, illetve az ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló rendelettervezet, amely részletesen rendelkezik arról, hogyan kerülhet fel egy anyag a C listára.

Zacher Gábor toxikológus az MTI-nek reagálva üdvözölte a szakma által régóta várta a jegyzéket. Mint mondta: az alapvegyületeket tartalmazó felsorolás célja, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak fellépni a tudatmódosító szerek kereskedelmével szemben. A toxikológus szerint a C lista elsősorban az internetes kereskedelmet szoríthatja vissza.

A büntetőtörvénykönyv múlt szerdán nyilvánosságra hozott tervezete szerint az úgynevezett dizájnerdrogok terjedése miatt külön bűncselekmény lehet az "új pszichoaktív anyaggal visszaélés". A koncepció szerint legfeljebb három év börtönt kaphat, aki ilyen, hivatalosan még kábítószernek sem minősülő anyagot előállít vagy azzal kereskedik. Szintén hároméves büntetést lehetne a tervezet szerint kiszabni arra, aki gyógyszert hamisít, vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert az országba behoz, vagy azzal kereskedik.

A nemzeti drogstratégiáról itt olvashat bővebben.