Szájer József levélben hívta fel a médiaügyi biztos figyelmét arra, hogy az EU-ban nemcsak a tagországoknak vannak kötelezettségeik, hanem az uniós intézményeknek és az egyes biztosoknak is. Neelie Kroes kisebbségi kérdésekben kifejtett véleményére felemlegette azt is, hogy Magyarországon az utóbbi húsz évben egyetlen politikust sem gyilkoltak meg a nézetei miatt, ellentétben Hollandiával, ahol a nyílt utcán lőtték le Pim Fortuynt.

Nyílt levélben bírálta Neelie Kroest Navracsics Tibor csütörtöki meghallgatása miatt Szájer József. A fideszes EP-képviselő szerint a médiaügyi biztos a vitában "kilépett az Európai Bizottságtól joggal elvárható pártsemleges szerepből" - ismerteti Szájer József blogbejegyzését a Magyar Nemzet.

Az idézett levélben Szájer József arra kérte a biztost, hogy próbáljon meg pártsemlegesen, indulatos kirohanásoktól mentesen és tényszerűen véleményt formálni Magyarországról és a kormányról. Felhívta a holland politikus figyelmét arra, hogy az unióban nemcsak a tagországoknak vannak kötelezettségeik, hanem az uniós intézményeknek, az EB-nek és az egyes biztosoknak is. Ezek közé tartozik az uniós szerződés negyedik cikkelyének betartása, amely szerint többek között az unió tiszteletben tartja a tagállamoknak a szerződések előtti egyenlőségét, valamint nemzeti identitását - írta Szájer József.

"Ön, Alelnök Asszony, túllépve az Európai Unió kompetenciáján, a magyar kormány helyettes vezetőjétől olyan nyilatkozatot követelt, hogy egy nem uniós szervezet, nevezetesen az Európa Tanács még el sem készített, meg sem fogalmazott dokumentuma javaslatainak teljesítésére előre vállaljon kötelezettséget. Ez példátlan! Amikor a magyar miniszterelnök-helyettes a követelés nyilvánvalóan túlzó volta ellenére erre azzal válaszolt, hogy minden, a magyar alkotmányos renddel összeegyeztethető javaslatot meg kíván fogadni, Ön indulatosan kikelt ez ellen" - írta Szájer.

Szájer kifogásolta azt is, hogy Kroes meg nem nevezett fiatal tanácsadójára hivatkozva aggodalmát fejezte ki a magyarországi etnikai kisebbségek helyzetével kapcsolatban. Hangsúlyozta, a kisebbségellenesség súlyos vádjának igazolását sehol sem elégséges egy névtelen, "ámbár nagyon tehetséges és fiatal tanácsadóra" hárítani. Ezt "tényekkel illik bizonyítani". A képviselő szerint Neelie Kroes beállt azok csoportjába, akik a politikát nem a korrekt vita, hanem az egyoldalú címkézések és alaptalan vádak terepének tartják.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Hollandia az az ország, ahol a nyílt utcán lelőttek egy politikust a nézetei miatt, és hogy ők azok, akik tavaly roma bevándorlóktól tartva nem egyeztek bele a szabad mozgás schengeni rendszerének a kiterjesztésébe Romániára és Bulgáriára.