Nem találják a diósdi maffiaper egyik vádlottjának a védőjét

Vágólapra másolva!
Új védőt kellett kirendelni a diósdi maffiaper egyik vádlottjának, a keddi fellebbviteli tárgyalás ezért alig fél óra után félbeszakadt.
Vágólapra másolva!

Kedd reggel megkezdődött, majd alig fél óra után félbe is szakadt a diósdi maffiaperként vagy a Koszi-klán ügyeként ismert bűnügy fellebbviteli tárgyalása Győrben. A harminchárom vádlottból harmincan megjelentek az ítélőtábla tanácsa előtt, de egyikük jelezte, hogy december óta nem tudja elérni megbízott védőjét. A bíró szünetet rendelt el, hogy a vádlottnak új védőt rendeljenek ki. A tárgyalás e közjáték után az elsőfokú ítélet ismertetésével folytatódott, és tart jelenleg is.

A tárgyalás kezdetén egyébként már az is húsz percig tartott, hogy a bíróság számba vegye, a megidézettek közül ki jelent meg a tárgyalóteremben. A mintegy 120 ember befogadására alkalmas teremben a vádlottak, a védők és a média számára fenntartott széksorok teljesen megteltek, a hozzátartozóknak és a sértetteknek fenntartott szektor viszont meglehetősen foghíjas.

Közben több védő kifogásolta a munkakörülményeket. Bánáti János például azt mondta: úgy, hogy a helyszűke miatt alig van mód jegyzetelésre, a védő nem tud érdemi munkát folytatni. Kitért arra is, hogy a Fővárosi Ítélőtábla "korábban nem ismert okból kizárta magát" a másodfokú eljárásból, és szerinte "az ügytől így kívánt megszabadulni", ezért került az Győrbe.

Kilenc vádlottra az első fokon kiszabottnál súlyosabb büntetést, kettő esetében pedig új eljárást kért az ügyész a tárgyalás nyitónapján.

A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén első fokon egy vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a különösen nagy értékre, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indult perben. Ketten 20 év fegyházbüntetést kaptak, több vádlottra 1 év és 18 év közötti szabadságvesztést szabtak ki.

Az elsőfokú döntés a vádlotti társaság számlájára írt a 2000-es évek elején elkövetett, a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokat. Megállapította azt is, hogy a bűnszervezet több tagja hogyan jutott el a védelmi pénzek szedésétől a nagy tételű olajlopásig, a diósdi kettős gyilkosságig, valamint a pénzszállító autók és bankfiókok elleni támadásokig.