West-Balkán-per: senki nem vállalja a szervezői felelősséget

Vágólapra másolva!
A tavalyi diszkótragédia keddi büntetőperén még mindig nem derült ki, hogy ki a felelős a szervezésért, és az sem, kitől származott a tömegpánikot okozó, késelésről szóló rémhír. Szerdán további tanúkat hallgatnak meg a bíróságon, még összesen öt tárgyalás lesz, és várhatóan március elején megszülethet az elsőfokú ítélet az ügyben.
Vágólapra másolva!

Nem vállalják a vádlottak a szervezői felelősséget az egy évvel ezelőtti diszkótragédiáért, amely három halálos áldozatot követelt a West-Balkánban - derült ki az eset nyomán indított büntetőperben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden. A Nyugati téren lévő - azóta bezárt - szórakozóhelyen tavaly január 15-én éjjel egy túlzsúfolt rendezvényen, amelyre mintegy háromezer fiatalt engedtek be, kitört a pánik, és a tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

A rendőrség két hét alatt befejezte a nyomozást, meghallgatott több mint száz tanút, és bevont az eljárásba tucatnyi szakértőt. Az ügyészség végül négy ember - a West-Balkán Vendéglátó Kft. egyik ügyvezetője, az intézményt bérbe adó Sz. Győző, valamint K. Tamás és Cs. József rendezvényszervező, illetve a program biztonságáért felelős H. István - ellen emelt vádat halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A bűncselekményért a törvény szerint nyolcéves szabadságvesztés is kiszabható.

A keddi tárgyaláson is felvetődött, hogy valójában ki tekinthető a vádbeli rendezvény szervezőjének, és kinek kell viselnie a felelősséget. K. Tamás másodrendű vádlott azt hangsúlyozta, hogy neki a zenei programszervezés keretében kellett elszámolnia a meghívott előadókkal, és ezért vette magához a bevétel egy részét.

"Hatalmas volt a tömeg a Nyugati-óránál"

Elmondta azt is, hogy már a rendezvény megkezdésekor "hatalmas tömeg volt a Nyugati téren az óra körüli placcon", a szórakozni vágyó fiatalok a beléptetés után megrekedtek az emeletre vezető egyetlen lépcsőn, voltak olyanok is, akik felháborodottan jöttek ki, és visszakérték a belépőjegy árát, mondván, hogy be se lehet jutni a szórakozóhelyre, a biztonsági szolgálat azonban csak a tragédia bekövetkezése után állíttatta le a beléptetést.

Több tanú is egybehangzóan állította, hogy a pánik azért tört ki, mert a tömegben elterjedt, hogy megkéseltek valakit, amiről egyébként utólag kiderült, hogy nem igaz. Kérdésre a tanú azt mondta, hogy amennyire a szalagok eladása közben meg tudta ítélni, a biztonsági szolgálat ellátta feladatát, ellenőrizte a belépők személyi okmányait, illetve, hogy van-e náluk veszélyes eszköz.

Még tavasszal megszülethet az ítélet

Az elsőrendű vádlott ügyvédje kedden az MTI érdeklődésére kifogásolta, hogy a rendkívül feszített tempójú nyomozás során a hatóságok nem tárták fel kellő alapossággal az ügy minden részletét. Erre utal többek között az, hogy még mindig nem tisztázott, kitől származott a késelésről szóló, pánikkeltő rémhír. Az ügyészség szerint a rendezvénnyel kapcsolatos számtalan szabályszegés vezetett a három lány halálához.

A büntetőper szerdán várhatóan tanúk meghallgatásával folytatódik, februárban még két, márciusban három tárgyalást tart a PKKB a West-Balkán ügyében, utána már feltehetően a végéhez közeledik a bizonyítási eljárás, és a perbeszédeket követően akár még a tavasszal megszülethet az elsőfokú döntés.